3. jun 2008 14:23
Katjuschka, nazarensko enostavno je narediti ne-sladke piškote.... Jaz sem jih enkrat po pomoti, potem pa kar nekajkrat namerno - pa so strašno praktični. Trotlziher, ti rečem:
- lepo v kozici segrej smetano in notri raztopi še približno toliko masla (od oka, četrt litra smetane in 200 gr masla)
- to malce ohlajeno zmešaj s kake 40 dag moke (jaz to delam, kadar imam kake tri vrečke moke odprte in mečem tiste moke, ki pač so)
- stvar se nazarensko lepo meša s smetano-maslo tvarino, potem je pa sloh gušt, ko daš v tole še dve jajci in mešaš s kuhalnico dalje
- potem pa dodajaš moko - še kakih 10 dag približno, dokler stvar ne postane takole na oko fina kepa, ki spominja na piškotno testo.
- to daš za kaki dve uri v hladilnik
- potem pa razvaljaš (če je stvar pretrda, daš malo pod toplo pipo, še malo moke, razmesiš in gre) na 3 mm - če hočeš iz tega delati slane piškote, ki jih boš rezala z modeli - 4 mm, če misliš razrezati s koleščkom na pravokotnike v velikosti krekerjev.
Pečeš 10 minut na 190 stopinjah.
S količinami dobiš približno tri pekače. In dobiš fine kekse, ki niso sladki in potem lahko zraven fino meziš kakšen liptauerček, pa kakšno fino zelenjavno maslo, lahko tudi z ajvarjem kombiniraš, pa maslo gor...pa kakšen sirček (recimo kakšen dolgočasen ementaler razrežeš na kocke, posoliiš, poporaš in zraven tile piškotki, pa vinček....ne reci, da nisem opozorila...)
Ker imaš ti malo večje pleme, se boš morala tega večkrat lotiti. Jaz sem notri tudi nabila raznorazne bazilike, celo dve žlici pesta sem že umešala v testo in gre lepo.
Plus, imam strašno rada tole testo zaradi tega, ker se ga da lepo narediti s kuhalnico, za finiš ga pa mesim z rokavicami....
kaj češ, sem nečimrna in imam rada manikirane roke...
My point is, da je to enostavna stvar, ki te na vrste načinov rešuje....
Vendelina jr.