2. jun 2008 22:38
nitta, je že v redu in me veseli, da se ukvarjate pri vas z ekološkim kmetijstvom. Torej tudi veš, koliko let mora preteči, da smeš uporabljat ta izraz za svoje pridelke, kot tudi, da so kontrole pogoste in ob petkih in svetkih, seveda nenapovedane. Mene pač pogreje, če kdo govori poniževalno o kmetih in jaz sem delček tvojega posta pač tako razumela.
Tudi ne verjamem, da je kakšen kmet tako "butast", da 10 let zapored seje koruzo na isto njivo, ker ne bi vedel, da je treba kolobariti. Je pa res, da se tudi med njimi najdejo precej prefrigani, ki točno vedo, da na tisti njivi zaradi suše, nepravilnega kolobarjenja in podobnih reči ne bo zrasel soliden pridelek, bo pa "zaradi naravne katastrofe" morda kakšen everček manj katastrskega dohodka za plačat, pa kakšna subvencija bo padla...Ja, to je pa že druga pesem in s tem bi se morali birokrati na kmetijskem ministrstvu ukvarjat. Sicer pa se barabe najdejo povsod, le zakaj ne bi bil kakšen primerek tudi med kmeti.
nitta, držim pesti, da solidno opraviš z izpitom in me res veseli, da te zanima ekološko kmetijstvo.
Pa še Sy bi rada povedala, da niti slučajno ne verjamem, da nek kmet tam nekje v Franciji kar "zaliva" vinograd s strupi. Lepo te prosim, a ti sploh veš, kako draga so škropiva? Vsaki flanci pa tudi ni za verjet! In po mojem skromnem mnenju nobeno biodinamično vinogradništvo ne bo uničilo oidija in peronospore, se pa strinjam, da se te reči dajo zatreti z manj "giftnimi" šprici oz. z integrirano pridelavo. Lahko pa se seveda gre nekdo biodinamično vinogradništvo s kakšno šmarnico, izabelo in podobnimi starimi sortami, pri žlahtnih sortah pa "malo morgen".
Ognjič