29. maj 2008 16:49
No, se na nekaj sem se spomnila - glede treninga asertivnosti.
V studentskih cajtih sem bila velika ljubiteljica Erica Berna (= psiholog, ki je oce transakcijske analize). Veliko vecino sem jasno od takrat pozabila, ampak tipcek je razlagal, da se ljudje v glavnem nahajamo v treh ego stanjih - v stanju otroka, odraslega in starša. Ego stanje Otrok se obnaša custveno, razigrano, hoče takojšnje ugodje, uporablja intuicijo, se pa ne kaj dosti zmeni za posledice svojega ravnanja. Ego stanje Odrasli preverja dejstva, obnaša se racionalno, zaveda se, da vzroku sledi posledica, custva pusca ob strani. Ego stanje Starš vzgaja, graja, se odloča na podlagi ustaljenih norm in predsodkov ("vedno smo tako delali"). Vsi ljudje neprestano prehajamo iz ene vloge v drugo in vsaka od teh vlog ima svoj pomemben del pri funkcioniranju - in to celo zivljenje (tudi cisto majhen otrok se lahko povsem racionalno odloci na podlagi svojih - sicer zaenkrat se skromnih - izkusenj, in tudi starejsi clovek se lahko razigrano obnasa in se prepusti intuiciji, leta ali dejanska izkusnja starsevstva ali odraslosti nimajo zveze s tem, govorimo o ego stanjih in ne o dejanskih osebah). (malo vec je napisano na primer na
http://www.zdravje-plus.com/model_ego_stanj.htm) .
No, k izboljsanju asertivnosti pomaga, ce se poskusamo v kriticnih situacijah obnasati z ego stanjem odraslega. Primer: sefovo grajo lahko sprejmemo iz ego stanja otroka ("nikoli ne naredim nicesar prav"), lahko iz stanja starša ("tale smrkavi bizgec mi ze ne bo solil pameti"), ce pa uporabimo ego stanje odraslega, je nas odgovor bodisi "imate prav, potrudil se bom, da se take stvari ne bodo vec dogajale" ali pa "nimate prav, moje delo je ustrezalo predpisanemu postopku in navodilom, ki sem jih dobil"; in ce je sef primerno zrelo osebnostno strukturiran, je postopek s tem zakljucen; ce imamo smolo s sefom, ki sam ne ve, kako bi se obnasal, je pa itak boljse razmisljati o drugi sluzbi.
Isto velja v lokalu - ni treba nikogar ozmerjati, niti se ne zjokati, da nas nihce ne mara, preprosto povemo, kaj je bilo narobe, in ce naslednjic dozivimo podobno izkusnjo, si pac poiscemo drug lokal (ko bi bilo vsaj sluzbo tako lahko zamenjati kot ostarijo, hihi..:)))
So pa te Bernove zadeve sila zanimive, moram malo pobrskat in spet kaj prebrat...
lp, proxima