23. maj 2008 10:01
V mojem vrtu pa je letos cel kup tistih drobnih črnih polžev. Veliki so kake 2 cm, debeli za tanko barvico. Požli so mi mlade sadike fižola, korenje je izginilo, pa solata. Lani sem imela ogromno rdečih polžev, ki sem jih pridno pobirala in potem v kozarec, posolila pa potem v smeti. Kar precej kozarcev je končalo v smeteh. Tudi varianto s pivom sem preizkusila, pa ni bilo kaj prida ulova. Letos pa teh malih polžev tudi zjutraj ali v oblačnem vremenu ni bilo videti. Na gredici pa je skoraj čez noč izginila mlada zelenjava, na sadikah solate so požrti srčki. In zato sem poizkusila tudi z Mesurolom. Ker se zavedam da je strupen sem ga natresla v pokrovčke kozarcev za vlaganje postavila med zelenjavo in ugotovila kaj je požrlo mojo mlado zelenjavo. Pokrovčki so polni mrtvih polžev kakršne sem zgoraj opisala. Mrtve polže poberem in vržem v kanto za smeti, da jih ne bi pojedel kakšen ptič. Na gredici sem opazila tudi tudi precej luknjic, kot bi v zemljo na gosto naredil luknjice s svinčnikom. Zato predvidevam da so ti polži čez dan v zemlji, ponoči pa pridejo in žrejo zelenjavo. Rimljanka ali pa katera druga, ker vidim da se spoznate, zanima me ali je to druga vrsta polžev, ali je možno da so to še nedorasli rdeči polži? Rada bi še vaše mnenje v zvezi z zastiranjem s pokošeno travo. Že več let imam navado, da mlado pokošeno travo potresem po zelenjavnem vrtu, zdajle spomladi po potkah med gredicami potem zastiram gredice z paradižnikom in papriko, pa jajčevci. Imam vtis da to rastlinam kar paše, po potkah pa mi potem ne raste plevel. Me pa zdaj skrbi, da sem si s tem nakopala tako veliko količino polžev. Čeprav sem večkrat pogledala, če se pod to zastirko zadržujejo polži a jih nisem opazila. LP dzoana