ali katera ve, kako se reže bazilika, ki sem jo sadila v večji lonec...se bojim, da mi gre hitro v cvet...
lp
zuzek
ali katera ve, kako se reže bazilika, ki sem jo sadila v večji lonec...se bojim, da mi gre hitro v cvet...
lp
zuzek
18. maj 2008 23:02
Zuzek, ti samo s prsti odščipni vršičke. Bazilika bo začenjala poganjati stranjske poganjke in bo postala bolj košata! Če opažaš, da gre v cvet, takoj odščipni ta vršiček. Kadar je bazilike v izobilju, se meni dobro obnese zamrzovanje "za hude čase". Obrane listke operem, osušim, zavijem v folijo in dam v zamrzovalnik. Kadar jo pozimi rabim, nasekljam kar zamrznjeno in jo vmešam v jed. Barva se sicer izgubi, ampak to se itak zgodi vedno, ko je bazilika izpostavljena temperaturi kuhanja. Lahko pa jo tudi na drobno sesekljaš in zaliješ z olivnim oljem ter shraniš v dobro zaprtem kozarčku (lahko pa z dodatkom pinjol in trdega ovčjega sira narediš pesto - recepti so že v bazi). Uživaj! mamaF - Mojca
19. maj 2008 11:08
Če hočeš baziliko (in v glavnem tudi večino drugih dišavnic) sesekljano, nikoli ne uporabljaj kovinskega noža. Če nimaš porcelanastega, uporabi plastičnega (prodajajo jih na ducat na oddelkih z opremo za piknike) ali pa zelišča sesekljaj z robm tankega krožnika.
nola Zuzek, kdaj in kje si pa sejala baziliko,da ti že sili v cvet?
Sporočilo je spremenil(a) nola dne 19. maj 2008 11:11:59
19. maj 2008 22:53
saj mi še ne sili v cvet...lani mi je šla...Je pa res, da se je se je letos že tako zgodaj lepo razbohotila v loncu.... hvala za pomoč! zuzek
13. jun 2012 16:49
V reviji Rože in vrt sem prebrala, da se bazilka priporoča pri hudih vročičnih stanjih npr.vnetju pljuč. V ta namen jo skuhamo v vinu, sladkamo z medom in pijemo večkrat na dan. Zanima me, če kdo pozna ta recept in če res deluje. Baje vse to piše v knjigi Ščepec rešitve. Zelo bom vesela vsake informacije.
bučaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Peresniki po bolonjsko
Metuljčkova solata z gorčičnim prelivom