19. maj 2008 14:31
Jaz sem pa ze pred casom, ko sem brala prispevek v starem Zivljenje-in-tehnika, tripnila na tole, bolj na idejo kot na sam design: http://www.arcosanti.org/project/project/main.html lp, proxima
19. maj 2008 14:31
Jaz sem pa ze pred casom, ko sem brala prispevek v starem Zivljenje-in-tehnika, tripnila na tole, bolj na idejo kot na sam design: http://www.arcosanti.org/project/project/main.html lp, proxima
19. maj 2008 16:29
No, kar se arhitekture in urbanizma tiče, se že od nekdaj na stroko podela in pokokodaka vsaka koklja ,
predvsem kakšna taka, ki si je akademski naslov priborila v primestju.
Za Bežigradom
Sporočilo je spremenil(a) nola dne 19. maj 2008 17:25:35
19. maj 2008 18:58
Minimalizem kot sveta krava - jaz sem tu res povsem izgubljen primer, oz. če parafraziram Nolo, totalna kokoš, pa še iz province. Ojojoj in šmrc! In izgubljene so tudi vse nedolžne otroške dušice, ki mi pridejo blizu. V mojem stanovanju se namreč nahaja kar precej antičnih primerkov pohištva, seveda samo tistih, ki so preživele različne naravne, predvsem pa politikantsko-strokovno očiščevalne akcije in, glej ga zlomka, celo kakšno kurjenje na grmadi, pa ne v srednjem veku. Obkrožena sem bila torej z različnimi precej slikovitimi lesenimi, tekstilnimi in drugačnimi ornamenti iz različnih obdobij, kar pomeni, da očitno nisem nikoli prerasla faze treh, kaj šele šestih let. In mogoče mi prav zato popolnoma minimalistično ravne strehe v slovenskem dvokapnem okolju redko in na redkih mestih delujejo skladno z okolico (oz. ravno malce bolj kot ornamentalistično disney-evski obmestni dvorci), da pa o umeščenosti Term Vals v okolje sploh ne bi govorila. Kaj češ, kokoš brez okusa - za večno in vedno. Pa kako me je sram! unicorn
19. maj 2008 19:04
proxima je napisal/a: |
Sicer se je pa tega treba lotiti hegeljansko: Teza: v okolje pasejo samo tradicionalni arhitekturni vzorci, na primer na Krasu so vse gradnje, ki odstopajo od strnjene kraske kamnite vasi, tujek, blasfemija in prispevek k slabemu okusu (dodaj po zelji). Antiteza: strnjena kraska kamnita vas je krasna, dokler jo gledas, zanima me pa, kdo lahko dandanes zgradi hiso iz klesanega kamna in kdo lahko zivi v njej brez izolacije, vodovoda in parkirnega prostora. lp, proxima |
19. maj 2008 19:20
Vendelina jr. je napisal/a: |
Ne gre nikogar in nikamor siliti. Pridejo otroci sami ven - če imajo kam priti. Štos je v tem, da otroci če živijo v kičeraj okolju, ki so jim ga ustvarili starši in pleme, potem pač ne morejo priti ven iz kiča.Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 19. maj 2008 12:30:31 |
S tem se pa ne bi strinjala. Imam dve hčeri, vzgajani podobno v enakem okolju s popolnoma različnima okusoma.
Sama sem minimalist, brez odvečnih nabiralcev prahu, kjer se le da, hčerka pa kar obstane od občudovanja kakšnega kičastega letenca iz tistih 1000 in več stekel, ki visijo dol.
Lijana
20. maj 2008 0:09
Kolegica ima popolnoma novo stanovanje v minimalističnem stilu, ravne linije, skoraj nič pohištva, belo-čokoladne kombinacije - saj veste kaj mislim. Jaz pa v njem skorajda mižim, dokler ne pridem ven . Ne ne in ne, počutim se sterilno in kot v bolnici. Hlad. Nobene domačnosti in barv. Tudi večina tort tukajšnjih mojstric, ki jih sicer zelo cenim, je zame prepustih in nekako hladnih. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/
20. maj 2008 0:26
Ah, punce, ne gre, da bi se tu preveč razglabljale o osebnih okusih. Kozamurnik je hotela opozoriti na problem celovitega gledanja na krajino oz. urbanistično urejenost. Itak je prav, da ima doma vsak poštimano tako, da se tam počuti DOMA. Skratka, da mu je tam lepo in prijetno. Med minimalizmom in kičem je marsikaj, moja obleka je moja stvar, tudi moje stanovanje je moja stvar, če mi paše bo polno barbik, sicer pa zenovskih kamenčkov. Kakor hočem, ker je moje in z njegovo ureditvijo nikogar ne motim. Drugo pa je, kako nekaj svojega - stavbo podjetja, hišo itd. postavim v okolje.Tam nisem več samo jaz in moje želje ampak je najprej narava, potem pa še drugi ljudje, ki tam živijo. In to je hotela avtorica teme sporočiti: samovolja in ignoranca okolja je večini ljudi moteča. mamaF - Mojca
20. maj 2008 0:50
Lijana, sedaj pa ne vem, ce je tistih stirinadstropnih rdecih blokov vec po Sloveniji, ali si ti iz mojega rojstnega kraja.
Jerneja USAkozamurnik
sporočila: 2311
20. maj 2008 6:39
Mislim,da je mamaF dobro razumela kaj je bilo bistvo sporocila.Namen je bil na primeru V.gore,ki sploh ni najhujsi,je veliko vnebovpijocih,pa ljudje za nestrokovnost dobijo celo mastne place(!!!), samo nakazati,kaksna skoda se dela s samovoljo posameznikov.Krajina ni samo razglednica,ki ti pusti bolj ali manj intenzivne obcutke,je precej vec.V sebi nosi sledi kulturne dediscine,tradicij in zgodovine.Predstavlja identiteto tistega, ki tam biva in je kot nenapisana govorica.Zadustuje bezen pogled, ki ga tudi nelastnik akademskega naslova se kako dobro in velikokrat celo bolj razume: "Tu bivamo" ali pa "Tu se bohotimo MI". kozamurnik
20. maj 2008 7:29
mamaF je napisal/a: |
Ah, punce, ne gre, da bi se tu preveč razglabljale o osebnih okusih. Kozamurnik je hotela opozoriti na problem celovitega gledanja na krajino oz. urbanistično urejenost. Itak je prav, da ima doma vsak poštimano tako, da se tam počuti DOMA. Skratka, da mu je tam lepo in prijetno. Med minimalizmom in kičem je marsikaj, moja obleka je moja stvar, tudi moje stanovanje je moja stvar, če mi paše bo polno barbik, sicer pa zenovskih kamenčkov. Kakor hočem, ker je moje in z njegovo ureditvijo nikogar ne motim. Drugo pa je, kako nekaj svojega - stavbo podjetja, hišo itd. postavim v okolje.Tam nisem več samo jaz in moje želje ampak je najprej narava, potem pa še drugi ljudje, ki tam živijo. In to je hotela avtorica teme sporočiti: samovolja in ignoranca okolja je večini ljudi moteča. mamaF - Mojca |
Se strinjam z napisanim. Poseg v prostor je dogajanje, ki vpliva tudi stoletja na druge in ne le na naročnika. Zato pa so urbanisti in podobni stropkovnjaki, da neukim naročnikom omejijo njihovo demokratično pravico do svobodne izbire.
F r i n aKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Orehovi štruklji z jabolčnim sorbetom in cimetom
Pečena prosena kaša s suhim sadjem in skuto