Krajinska arhitektura??????????

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

19. maj 2008 10:50

kozamurnik je napisal/a:
.... in ne spomnim se da bi recimo v Avstriji videl kaj podobnega. kozamurnik
To pa ni čisto res. Ko se voziš po cesti od Šentilja proti Gradcu, vidiš ob cesti najprej rumeno, potem zeleno, nato vijolično hišo z vrtnimi palčki in Sneguljčicami, sledi modra, turkizna, nazadnje pa še roza. Vmes je kakšna stara, lepa hiška bele ali krem barve. In taka "moda" se seli tudi k nam, na Štajerskem, med vinogradi, v Slovenskih Goricah, vidiš ogromno hišo ogabno modre barve. Poleg tega da so hiše velikanske in vseh oblik, so te barve čisto nenaravne in za moje pojme poseg v krajinsko arhitekturo. saš

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

19. maj 2008 10:53

Vendelina jr. je napisal/a:
Nekako od 0 do 6 let - tarat dobiš bazo za vse in tudi za okus (enkrat sem rekla, da se mi zdi ena torta too much information, pa sem dobila kontramnenje, da naj otrok dobi kičeraj, če ga pač hoče in nisem hotela replicirati, da otrok hoče kičeraj, zato, ker ga je že prej dobil in da je dolžnost vzgoje, da se tudi estetski kriteriji oblikujejo, dokler je čas za to). Vendelina jr.
Bom kar tu replicirala, ker se to nanaša name, pa čeprav tema ni prava. Ne vem sicer, od kje ti podatek, da se okus oblikuje v obdobju od 0 do 6 let, ampak mogoče prav v isti strokovni literaturi piše, da naj otrokom že v prvih dneh obesimo nad posteljico pisane velike predmete, ki jih bo opazoval. Na splošno je otrokov svet pisan (oz. naj bi bil) in too much information od prvega dne. Menda je strokovno dokazano, da je v zadnjih letih otrokov razvoj hitrejši prav zaradi vsega (seveda spet too much information ali mogoče zate kiča), kar mu danes lahko nudimo. Sicer pa so okusi različni in kar je za nekoga estetsko, mogoče za drugega ni. Nekomu je všeč minimalizem, ampak drugačen, bolj bogat stil, še ni nujno kič. Po tvoji logiki nekdo, ki ima kičaste starše, nikoli ne bo imel okusa, saj do 6. leta otrok dobi praktično največ informacij le od svojih bližnih. Jaz upam, da zaradi pisanih rožic na torti, špangic v laseh, roza žabic, krilc, srebrnih čeveljčkov... naša mlajša generacija še ni obsojena na pomanjkanje okusa in na plastične bajte živih barv sredi vasic in seveda zagovarjam, da se človek oblikuje celo življenje - vse ob svojem času. matilda

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. maj 2008 11:26

Zaradi osebnih interesov sem pred parimi dnevi iskala podatke o normativih, ki ji država beri občina predpiše v določenem okolju.

Tako sem npr. ugotovila, da država predpiše barvo stehe: črno,rdečo, rjavo, druge pa niso dovoljene. Zakaj za država ne predpiše tudi barve fasade, zlasti v okolju, ki oblikuje značilno podobo. Tam, kjer gre za obnovo fasad hiš, ki so bile zgrajene konec šestdestih me ne moti, da dobi žive barve, čaprav mi gredo lasje pokonci.

Osebno se mi zdijo prav ogabne ograje s tistimi italijanskimi stebri, ki se kupijo po komadih, ki jih namontirajo na mičkane balkone.

Po mojih izkušnjah občinska oblast nadzoruje vsak poseg v prostor, pa še je še tako neumno. Tako sem ugotovila, da je območje, kjer imamo vikend ( podeželje), mala običana urejala takole. Čeprav pre hišo ni mogoče obrniti niti avtomobila in bognedaj, da bi pripeljal tovornjak ( objekti pa so široki cele 4m), ne dovoli nadomestne gradnje nikjer drugje, čeprav je pol metra od hiše že hribina z gozdom.

Na drugem delu je dovolila na zemljišču, ki je nastal ob prodaji enotne parcele gradnjo dvostanovanjskih hiš, naš de ( enako velik )l pa mora ostali kmetijsko zemljišče, ki je primerno le za pašnik, če gledamo dejavnosti kmetijstva. Sonnča stran, verjetno geološko neoporečna v majhnem delu čuvajo za podeželski videz.Pri tem se najbolj sprašujem, če so se vprašali, kje bodo dobili vodo, ki je v tem delu velika težava. Naš lastni izvir jo ima dovolj s prečrpavanjem.

Meni to kaže na kabinetno reševanje okoljske problematike. Nobenega ogleda strokovnjakov pred odločitvijo, , niti v zelo majhni občini, kjer se vsi poznajo po imenih in nobenih omejitev pri posegu v okolje ( 150m stran so postavili živorumeno hišo, ki po izgledu odstopa od podeželjskega okolja. Najbrž se ujema z barvo kravjakov iz hleva, ki je 50 m stran).

F r i n a

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. maj 2008 11:28

Matilda, vse, kar smo se kdajkoli naučili, smo se naučili zaradi tega, ker smo zasnove za ta uk, zasnove za zanimanje, skratka, čisto vse podlage dobili od nula do sedem let (tista, Vse, kar znam, sem se naučil v vrtcu, to ti je parafraza na primarno socializacijo). Kriteriji za estetiko niso nikakršna izjema. In jasno je, da imajo vsi otroci eno fazo, ko padajo na plastiko, pa punčke še na bleščice in volančke....Se pač identificirajo s princeskami. Samo fino je, če iz te faze v enem doglednem času pridejo ven. Če bodo obkroženi z estetsko skladnimi oblikami in vsebinami, bodo pač predelali svojo kič fazo in jo nadomestili s čim bolj kvalitetnim. Če pa bodo obkroženi s kičem, potem se jim bo to zdelo edino pravšnje in primerno. In ko pogledam okoli, vidim, da je strahovito veliko kičeraja, nalomljenih strehic (eni ljudje v resnici zgradijo hišo, ki so jo v manjši in plastični izvedbi videli pri Barbie), iz česar sklepam, da zelo veliko ljudi nekako nikoli izstopilo iz svoje "šljokica" faze. Drugače pa ni nobena država imuna za prostorske in arhitekturne dizastre. Kar se mene tiče, v sosednji Avstriji, v meni ljubem Gradcu je muzej moderne umetnosti - biomorfna arhitektura mi ne sede - ki povzema obliko velikanskega modrega mehurja, "that terrible blue thing" - skratka, jaz ri tistem muzeju vedno mižim, dokler nisem znotraj objekta... P.S. Drugače so pa primeri dobre arhitekture na elektronski prilogi telefonskega imenika in se ji reče Arhitekturni vodnik....kar pomeni, da lahko vsak pogleda. Vendelina jr.

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

19. maj 2008 11:57

In jasno je, da imajo vsi otroci eno fazo, ko padajo na plastiko, pa punčke še na bleščice in volančke....Se pač identificirajo s princeskami. Samo fino je, če iz te faze v enem doglednem času pridejo ven. Vendelina jr.
Se zelo strinjam z vsem kar si napisala. Ampak zakaj bi jih iz te faze mi silili pri 6. letih? matilda

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

19. maj 2008 12:20

Kukarica 37, se bojim, da bo do takrat še betonska drevesa postavil ...

Vendelina jr.

... ampak, če nebi sredi vasi svoje nove hiše v modro, rdeče, zeleno ... pobarval, kodo bi jo pa potem sploh opazil ... pa smo tam ... SLO

kobra 1

Vendelina jr.  

19. maj 2008 12:27

Ne gre nikogar in nikamor siliti. Pridejo otroci sami ven - če imajo kam priti. Štos je v tem, da otroci če živijo v kičeraj okolju, ki so jim ga ustvarili starši in pleme, potem pač ne morejo priti ven iz kiča. Pa še link na dobro arhitekturo: http://www.arhitekturni-vodnik.org/ Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 19. maj 2008 12:30:31

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

19. maj 2008 12:35

Ne gre nikogar in nikamor siliti. Pridejo otroci sami ven - če imajo kam priti. Štos je v tem, da otroci če živijo v kičeraj okolju, ki so jim ga ustvarili starši in pleme, potem pač ne morejo priti ven iz kiča. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 19. maj 2008 12:30:31
Tema je res arhitektura ampak, posledice tovrstne neodraslosti se na žalost pri nas kažejo tudi v turbo glasbenih kulisah, ki nas napadajo in obdajajo na raznih bencinskih črpalkah, trgovskih centrih, smučiščih itd. Z roko v roki z rumenimi hiškami z belimi stebrički... mamaF - Mojca

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

19. maj 2008 13:30

Mene osebno motijo zivopisane siporeks legokocke precej manj kot podezelski gradicki s stebricki, nadstreski, balkoncki in cipkami, oboje skupaj pa bistveno manj kot prevladujoce prepricanje, da mora do vsake vukojebine pripeljati avtocesta in da mora vsaka triclanska druzina postaviti najmanj 420 kvadratnih metrov veliko hiso, ker bo sicer otroka sram pripeljati sosolce na rojstni dan. Ne vem tudi, zakaj je treba graditi hiso za naslednjih 100 let in pet generacij, pri cemer je polovica tistih iz zadnjih dveh generacij praznih in se jih ne da prodati, ker je solastnistvo prekomplicirano (beri, odkar proxima raziskuje primorske nepremicnine, pogresa prosvetljeni absolutizem). Sicer se je pa tega treba lotiti hegeljansko: Teza: v okolje pasejo samo tradicionalni arhitekturni vzorci, na primer na Krasu so vse gradnje, ki odstopajo od strnjene kraske kamnite vasi, tujek, blasfemija in prispevek k slabemu okusu (dodaj po zelji). Antiteza: strnjena kraska kamnita vas je krasna, dokler jo gledas, zanima me pa, kdo lahko dandanes zgradi hiso iz klesanega kamna in kdo lahko zivi v njej brez izolacije, vodovoda in parkirnega prostora. Sinteza: obstajati mora javen konsenz o prioritetah, ki so 1. sprememba paradigme - cas gradnje kolosalnih arhitektonskih spomenikov je po mojem mimo; 2. ekologija! ; 3. urbanizem z vizijo (kamor spada po mojem prepricanju tudi 3.1.: poceni, kvaliteten in sirokogrudno subvencioniran javni prevoz namesto nadomescanja potnih stroskov in 3.2.: sirokopasovni internet na vsakem kvadratnem metru - samo s telecommutingom, torej opravljanjem dela od doma bi lahko naredili za ekologijo vec kot s sto ekoloskimi taksami in soglasji). Imam se precej takih prosvetljeno-absolutisticnih idej na zalogi (bogobvaruj, da bi me ne bi slisal kak nepoklicani, na primer kak polizobrazen politik), zdajle na zalost malo manj casa, ampak bi me pa zanimalo, kaj si o tem mislite vi (nekulinaricne debate na tem forumu so ponavadi fantasticne). lp, proxima

Vendelina jr.  

19. maj 2008 14:18

No, za prosvetljene absolutistke in ostale ladies, ki jih tema zanima: - poglejte si kako je Peterh Zumthor naredil v švicarskih Alpah Terme Vals (kultna arhitektura z ravnimi linijami in gre divje dobro v tradicionalno alpsko pokrajino) Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti