13. mar 2009 15:52
Ej Ognjič, a bi ti rad mene sprla s pol kulinarike? Si poklicala za pojasnilo mene, Atino in proximo, pa edini jaz bumbar se ujamem, onidve sta pa tiho.
Pa še mal izven teme: ko sem bil mlad ( kdaj je že to bilo ), gazda pri katerem sem stanoval, je kupil fičkota ( za ta mlajše, to je avto ). Imel je cel ritual, vsak dan, ko pride s " šihta ", kosilo, potem pranje fičkota. Jaz sem se matral ga prepričati, da je to pravzaprav za avto slabo, ker ga vsak dan moči, vlaga v kakšnih špranjah ostaja in bo le pospešil rjavenje, Seveda brezuspešno. Enkrat pa v eni revije napišejo ravno to in jaz, ves pameten, mu dam revijo pod nos. On prebere, stisne zobe in reče: jaz ga bom pral vsak dan, pa naj propade.
Iz tega sem se naučil, da ljudje pravzaprav niti nismo zelo racionalna bitja in je pravzaprav brez smisla nekoga prepričevat v svoj prav, če pa on ima svoj prav. Torej če uporabljate magične kroglice, in ste zadovoljne, je prav, pa še se vam imenitno zdi, da manj onesnažujete okolje ( kar je tudi res ) ker uporabljate manj detergenta.
Če pa ste mal firbčne sorte, lahko naredite poskus: dva enako umazana kosa blaga dajte prat pod enakimi pogoji, le enkrat s kroglico, enkrat brez, potem to dajte nekomu drugemu za ocenit kateri je bolj čist ( pa ne povedat: a ne da je tale opran z magično................ ). Lahko grete še naprej in vzamite kakšno gomijasto otroško igračo in jo dajte namesto magične kroglice........... Pa če to ponovite nekaj krat, in če se izkaže............ e, pol pa vam nobelova nagrada ne bo ušla.
Včasih so rekli za kakšnega partijskega funkcionarja: ko sliši besedo kultura, se prime za pištolo. Z mano je podobno: ko slišim besedo energija od kakšnih bio - strokovnjakov bi se prijel za pištolo, če bi je imel.
Skratka: ko nekaj daš na sonce, delujejo sončni žarki tako, da se to segreje, lahko kakšni UV žarki plastiko pobelijo ali mal spremenijo, da postane bolj krhka in konec, nobene skrivnostne energije ni, da bi " napolnila " žogico, da bi bila učinkovita pri pranju ( pa končno: ne piše, da se kroglica napolni z energijo po ( recimo ) desetih pranjih, ampak enkrat mesečno, pa še ni potrebno. da je sonce, lahko je dnevna svetloba ).
Glede pranja pa tole: umazanija ( pa ostanimo pri perilu ) je recimo maščoba s kože, na katero se prime prah in morda še kaj ( delci kože, ki se lušči ), in to se vtisne v pore maed vlakni tkanine. Če hočemo oprat, to moramo spravit stran ( temu rečemo pranje ). Če to dovolj dolgo drgnemo v mrzli vodi, bo oprano. Stvar pospešimo s toplo vodo. Vse še bolj pospešimo s malo mila. Milo ( ki je mimgrede natrijeva sol stearinske, palmitinske, oleinske........ kisline ) z vodo naredi penečo koloidno tekočino ( karkoli to bilo ) ki ( tekočina) pospeši nastanek koloidne suspenzije s nečistočo. Z drgnjenjem o buten skalo ( kot pravi Vendy ) vse pospešimo. Vse boljše funkcionira v mehki vodi, torej taki, ki ne vsebuje kalcijevih soli. Z detergentom je vse podobno, le da detergent vsebuje nekaj, kar omehča vodo ( snovi se reče zeolit, dela pa tako, da kalcij iz raztopljenih kalcijevih soli v vodi, zamenja z natrijem ).
Eto zdej sem vas mal zamoril, morda sem kakšnega kozla ustrelil, pa naj me kdo popravi ( Atina ).
tamala devetinšestdeseta: keramika v krogli je lari fari, keramika je ena taka stabilna snov, ki se ne spremeni kar tako. Molekularno gibanje pospeši le temperatura.
Madona, pa ne nasedat na take vesoljne razlage s besedami, katerih pomen vam ni znan. Če nekdo reče, da kroglica deluje zaradi tega ker je magična, temu lahko verjamete ali pa ne. Če zraven govori o energiji, ionizaciji........ potem je treba poiskat pomen posameznih besed...........
pa bodi dovolj, boli me že ta prst za tipkat.
ežoj