14. maj 2008 11:56
Nočem, da se tema o herbariju skrene, vendar moram reči na izjavo
anaeva je napisal/a: |
se po Cerkniškem jezeru pasejo koze bivšega župana,saj je ugotovil,da se preveč zarašča in pojma nimam kaj še vse,....
pa v poletnem času ga tudi kar lep del pokosijo in imajo potem to travino za steljo,smrdi pa ko sam hudič....
anaeva |
da ravno košnja ohranja habitate na Cerkniškem jezeru takšnega kot je, z vsemi redkimi rastlinami in živalmi. In tiste borovce in smrekce (tudi jaz sem jih šla iskat za božič), so odstranjevali na delu jezera, kjer je barje in rastišče rosike, redke vrste, ki je postala ogrožena, ker drevesa spreminjajo njeno rastišče.
Se pa tudi jaz ne strinjam z vsemi posegi, ki jih tam izvajajo.
Kar pa se herbarija tiče, pa imam tudi jaz lepo ohranjenega še zmeraj (čeprav je že vse rjavo), že takrat pa je bil pri vsaj polovici sošolcev izdelek njihovih mam. Ker imam v tem času rojstni dan in sem od starejše sestre dobila za darilo knjigo Travniške rastline na slovenskem, mojo prvo botanično literaturo, sem z velikim veseljem delala herbarij v petem razredu. Veliko imen mi je ostalo v glavi ravno od takrat, smo pa imeli tovaršico, ki smo jo imeli radi, ki je znala motivirati, pa tudi vgoje ni manjkalo, npr. da se po visoki travi ne sme skakat, ker bodo kosili.
Še zdaj v hribe vlačim slikovni priročnik za določanje alpskih rastlin, čeprav sem se naučila uživati v lepoti cvetja, tudi če ne poznam njihovih imen.
tigris
Sporočilo je spremenil(a) tigris dne 14. maj 2008 12:03:59