5. maj 2008 15:48
Meni so bile še najbolj hude uvodne špice in nosilni song za vsak film. Ostalo me ni tako potegnilo... V smislu, to ravno NI moj žanr. Je pa v Jamesu Bondu skomprimiranih toliko fenomenov, da velja navesti vsaj nekaj od njih: 1) Dobri svet VS. sovražniki. James je vedno na strani dobrega sveta, ki rešuje svet pred nuklerarnimi norci, sovjeti, KGB-jem, bivšim KGB-jem, ki se je zdaj sprivatiziral, pa teroristiov je tudi veliko, pa še kak narkošef iz latinske amerike se najde, pa ekološki terorizem....Na lepi svet se packarije nekako ne primerjo, medtem ko vsa svinjarija leti na sovražnike. Bojim se, da je trenutna ameriška oblast filme Jamesa Bonda preveč dobesedno vzela: oni so kao dobri svet in oni lahko vse naredijo in konec bo vedno srečen....nekako se mi zdi, da je Bush, ko je leta 2001 govoril o vojni civilizacij - da je preveč gledal Jamesa Bonda, namesto da bi študiral resne knjige. 2)Slikovna razlaga za Moške fantazije. Obstajajo zbrane študije Klausa Theweleita z naslovom Moške fantazije in to knjigo bi definitivno morale prebrati vse ženske, ki se jim zdi, da se njihovo žviljenje v bistvu dogaja kot prva sezona Seksa v mestu, od tam naprej ne gre pa nikamor. Skratka, punce, poiščite Theweleita in če je tekst mestoma naporen, potem je slikovna razlaga v Jamesu Bondu. James je arhetip moškega junaka v očeh moških. Punce, ne se smejati, res je! Oni si RES želijo, da bi bili podobni Jamesu Bondu. - Oni si res želijo, da bi bili tako telesno spretni in športni - James obvlada vse športe, zna smučati in streljati, pa smučati na vodi v volnenem puloverju (ki se sploh ne zmoči in ne postane vražje težek in James sploh ne utone) - edino šport, kjer je James slab, je ples. Kakšen standarden foxtrot, potem ga pa že zmanjka. Raje dve barabi na gobec pa še kakšno bombo deaktivira, ena salsa bi ga pa zanesljivo fentala za večne čase. James beži pred plesiščem. Skratka, punce, ne čudite se, če vaš moški ne pleše. Zakaj pa bi? Jamesu tudi ni treba???? - Oni si res želijo, da bi bili zraven pri velikih in pomembni stvareh in da bi bili v tem zgdovinskem trenutku glavni carji. Ker je zgodovinskih trenutkov bolj malo ali pa so zgolj na filmu, naši moški potem zadevo sublimirajo tako, da je VSE, česar se lotijo, najbolj zgodovinsko relevantno na tem svetu. Dragi, odnesi, prosim, smeti v smetnjak....Ne morem, a ne vidiš, da MISLIM o tem, kaj imamo v službi! - Igračke: A je treba kaj dodati? Ne, je že vse povedano. - Hude bejbe: A se spomnite tistega prastarega vica, v katerem je oče, da bi sina, ki je imel v šoli zanič ocene, motiviral tako, da je sinetu kupil moško revijo in ko si je sine pasel oči ob fotkah v revije in vprašal očeta, da kdo pa da seksa s takimi hudimi bejbami....in je ata rekel, odličnjaki, sine, odličnjaki.....? No, fantje, James je tozadevno evidentno odličnjak, kako pa vi kaj stojite tozadevno z uspehom....? Gledam po ulici, pa se mi zdi, da je večina bolj na popravcih.... 3) Fantazije prodajo vse. Moški užitek, ko se identificira z junakom, ki ob najavi začetne špice v bistvu strmoglavlja z avionom, pa vmes najde še padalo, si ga oprta in skoči in medtem ko pada, najde v luftu še motor, ki tudi pada, ga v luftu ujame in potem, ko pristane, že zalaufa tisto mrcino in se pelje naprej (matr, Valentino Rossi in Casey Stoner sta res vajenca, njima motroji tudi crknjeo, Jamesu nikoli).....to je realizacija fantazije. Vrhunska realizacija, ki nič ne stane (gledaš film) in pri kateri se nič ne poškoduješ, nič ne narediš, pa vseeno doživiš užitek. Film in televizija temeljita ravno na tem, da bodo gledalci brez kakega posebnega lastnega angažmana nekako doživeli en mentalni užitek. Moški imajo tako identifikacijo na Jamesu Bondu, ženske pa na romantiko vobče. Skratka, on bo gledal Jamesa, kako bandžira na dno jeza, ona bo gledala latino bomobončka, ki bo v rastru ene ure z reklamami vred kar nekajkrat izjavil que quiero compartir todo con tigo....učinek bo pa več-ali-manj enak za oba. Vendelina jr.