16. apr 2008 13:22
Tudi jaz pečem večinoma v pokritih pekačih, odkrijem na koncu, da se jed lepo zapeče.
Moja pečica me tudi vsake toliko spravi v obup, to pa zato, ker je ne čistim zadosti sproti. Vendar se da skoraj popolnoma (če pa si bolj vztrajna pa res popolnoma) očistiti tudi zelo zapečene oljne packe.
Ko je pečica še topla, (magari dam za par minut v toplo pečico pekač z vodo, da se ustvari para in zmehča umazanijo) vzamemem strgalo (za čiščenje steklokeramičnih plošč) in umazanijo pazljivo "odšpahtlam" z emajla. Če še kaj ostane, našpricam z navadnim razmaščevalcem za kuhinjo in postopek ponovim. Na ta način mi uspe tudi, da končno spet vidim skozi šipo v notranjost pečice
. Seveda pa je treba čistilo dobro sprati iz vseh površin, da nam strupene vonjave ne uničijo naslednjih kulinaričnih užitkov.
Če pa postopek s strgalom ponoviš večkrat, ti niti posebnih čistil ne bo treba uporabiti.
Aja, še to: meni se za razmaščevanje dobro obnese nerazradčen kis za vlaganje.
S tem (sicer razredčenim) čistim tudi okna - drekci od muh gredo super stran, pa vodni kamen okoli kuhinjske pipe tudi. Ni strupeno, pa še poceni je to čistilo!
mamaF - Mojca