Vprašanje za pravnike

axel  

član od: 26.12.2003

sporočila: 7

tema odprta - 15. apr 2008 17:59 | ogledi: 1.910 | odgovori: 5

Vem, da tema ni čisto kulinarična, pa vendar me zanima vaše mnenje. Preselila sem na deželo, plačujem malo manj kot 1000 eur kredita mesečno za hišo, skratka želim si mirnega življenja. Sedaj pa je sosed točno nad našo hišo naredil kros progo. Cele dneve, najbolj pa čez vikende, sedaj poslušamo dirkanje motorjev, hrup je neznosen. Kros proga je na njegovem travniku, včasih se nabere tudi do deset mulcev. Oba z možem čez teden garava kot norca (oba še poleg službe) in ko prideva domov, še vsaj dve uri motokrosa ...

Kaj nama je storiti? Je imel oz. ima kdo podoben problem? Vsaj kakšen nasvet mogoče? Hvala.

Lucija

vanja  

član od: 28.6.2004

sporočila: 18

15. apr 2008 18:02

Obstajajo parvila in zakoni o hrupu. Še sploh, če sosed nima dovoljenja za kros progo! vanja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

15. apr 2008 22:13

Najprej na občino. Tam imajo podatke o namenu zemljišč. In kros steza je poseg v okolje, ki ga mora odobriti občina. Od tu naprej ni daleč, samo glede časa  trajanja pa ...

Lahko pokličeš policijo, ker ne veš, kaj se dogaja ; obstaja en predpis o hrupu v narevnem okolju.

Takoj v akcijo, da boš že ta vikend počivala in poslušala ptice...

F r i n a

Majcika  

član od: 21.1.2008

sporočila: 14

16. apr 2008 9:38

V tem primeru gre za imisijo hrupa. Imisije se delijo na posredne (tiste, ki pridejo na sosednjo nepremičnino brez neposrednega vpiva tistega, s čigar nepremičnine prihajajo-torej po naključju, zaradi naravnih sil) in neposredne (na nastanek teh lastnik sosednje nepremičnine neposredno vpliva). V tvojem primeru gre torej za direktno imisijo hrupa. Nihče ni dolžan trpeti direktnih imisij, če za to ne obstoji posebej pravni naslov. Najbolje bo, da to preveriš, kot ti je že svetovala Frina. Direktne imisije so vselej prepovedane, indirektne pa le kadar presegajo krajevno običajno mero ali povzročajo znatnejšo škodo. Še link do besedila Uredbe o hrupu v naravnem in življenjskem okolju http://www.arhiforum.si/zakoni/UP-4-20-ul-45-95.htm Upam, da ti bo v pomoč. Lp, Maja

axel  

član od: 26.12.2003

sporočila: 7

16. apr 2008 18:03

Dekleta, najlepša hvala za tele nasvete. Jutri grem v akcijo, nekaj sem že sama poizvedovala. Ne me narobe razumet, ne gre za kakšno histerijo iz moje strani, ampak resnično je postalo neznosno. In če pomislim na poletje ... O, groza. Srčno upam, da nam bo kaj uspelo naredit, ker mi v nasprotnem primeru preostane samo še to, da prodam hišo. LPL Lucija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti