16. apr 2008 11:05
Prednost strocjega fizola v slanici je, da ni kisel in ga lahko poljubno uporabimo v enoloncnicah, omakah, itd..
Pa tudi, ce v zamrzovalniku ni dovolj prostora, kar se pri meni hitro zgodi, ker zmrzujem vse mogoce.
Predlagam, da strocji fizol temeljito operete, narezete, ga zblansitate.
Potem ga vlozite v temeljito oprane steklenice in zalijete z slanico.
Tocnega razmerja ne vem na pamet, kar fizola ze nekaj casa na ta nacin nisem vlagala, ker ga imam se od prej. Bom pa malo pobrskala.
Slanica nikakor ne sme biti preslana, da ni potem fizol sama sol, vendar pa soli mora biti dovolj, da se ne pokvari.
Vedno pa vlozenine steriliziram v pecici, da se unicijo klice, ki so odgovorne za kvarjenje zivil. Nekateri pravijo, da se potem vsi vitamini unicijo, vendar pa raje jem hrano z malo manj vitaminov, kot pa tako z konzervansi.
Citronska kisilina, ki pa jo uporabljam pri sirupih pa je itak naravni konzervans.
Nekako je potrebno konzervirati.
Meni se, odkar vlagam, do sedaj ni se pokvarilo nic, pa imam vlozenine tudi po tri leta, kar vcasih malo pretiravam z vlaganjem!!!
Zlata pravila, ki se jih drzim pri vlaganju v steklenice pa so: ciste steklenice, sterilizirane, temeljito oprana zelenjava ali sadje, pa sterilizacija v pecici, pocasno ohlajanje. Pa seveda ustrezne zacimbe in raztopina in zdrava, neposkodovana zelenjeva, sadje. Vlozenine pa se potem morajo skladisciti v temnem in hladnem prostoru, ceprav jaz take hladne, niti temne kleti nimam.
Konzervansov nikoli ne uporabljam, razen citronke pri kaksnem sirupu, ki se ga ne prekuhava. Citronska kisilina pa je naravenen konzervans.
Iwana