Opomnik

Iwana  

član od: 31.3.2008

sporočila: 143

tema odprta - 12. apr 2008 13:04 | ogledi: 2.155 | odgovori: 22

Se vam kdaj zgodi, da pozabite ob pravem casu nabrati bezgove cvetove, kaksno zelisce, divjo rastlino ali pa pozabite ob pravem casu posejati kako jesensko solato?

Potem pa je ze prepozno!

Se mi zdi, da bi bilo lepo, ce bi si pomagali in kdaj opomnili druge, da je sedaj cas za nabiranje ali sejanje.

Iwana

spelci  

član od: 1.4.2008

sporočila: 276

12. apr 2008 13:24

Ta tema bi bila zelo zanimiva, ampak je tudi zelo odvisno kje stanuješ, nekje se nabira, seje, presaja... prej, drugje pa kasneje. Ena zanimivost, če poznaš mavrahe (ne vem, mogoče se jim reče tudi drugače) so bili na Štajerskem že pred 14 dnevi, v okolici Horjula so jih nabrali danes, pri nas v "hribih" jih pa še ni. Iwana ti sporočim, ko bom nabirala kako zadevo in upam, da ne bom prepozna, da ne boš rekla da je to pri vas že mimo. Jaz največkrat zamudim cvetje divjega kostanja:( spelci

Iwana  

12. apr 2008 13:42

So rastline, ki rastejo samo na nekaterih koncih Slovenije, so rastline, ki rastejo po vsej Sloveniji. Nic za to, ce dolocena rastlina raste na drugem koncu Slovenije. Ce ne bo prislo prav meni, bo pa pac nekomu drugemu, sej smo na Kul Slo z vseh koncev. Res je, da nekatere rastline cvetejo, rastejo, zorijo nekje prej kot drugje, vendar ne tako zelo veliko narazen. Pomembno je da vemo vsaj okvirno, saj rastline obicajno daljsi cas cvetejo, rastejo, zorijo. Lahko pa se tudi v tem casu namensko odpravimo kam drugam, ce vemo, da doloceno stvar takrat lahko nabiramo, Iwana

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

12. apr 2008 14:33

zakaj pa ne,sam jaz sem šparglje nabirala ob morju ža pred cvetno nedeljo,nekje pa komaj sedaj,... februarja so punce v Litiji že sadile grah in peteršilj,pri meni je pa zemlja še trda,... mogoče bo nekomu pomagalo to,da bo vsaj tja odšel kakšen mesec prej,oziroma kasneje. Na Pokljuki ima smreka vršičke za nabiranje taprave šele avgusta pri nas pa maja,.... anaeva

DALČEK  

član od: 18.6.2007

sporočila: 51

12. apr 2008 14:36

Ja, tudi jaz pozdravljam tole super idejo, sama sem namreč tudi med tistimi, ki so bolj pozabljive sorte.

Lp

>--DALČEK

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

12. apr 2008 14:39

spelci je napisal/a:
Ta tema bi bila zelo zanimiva, ampak je tudi zelo odvisno kje stanuješ, nekje se nabira, seje, presaja... prej, drugje pa kasneje. Ena zanimivost, če poznaš mavrahe (ne vem, mogoče se jim reče tudi drugače) so bili na Štajerskem že pred 14 dnevi, v okolici Horjula so jih nabrali danes, pri nas v "hribih" jih pa še ni. spelci
A res???Že mavrahi...pri nas jih tudi še ni.Smo jih lani šele 1.maja nabirali...upam,da bodo kmalu :) Roncolino

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

12. apr 2008 16:13

Ko bo začela akacija cvetet (na Štajerskem), bote itak zvedli, ker takrat se mi orng meša. Te ko jo prvič zavoham, čist ponorim. tumpika

Iwana  

12. apr 2008 19:06

Torej napisete: pri nas >na Stajerskem< pa sedaj cvete akacija ali >v Prekmurju< je zacel cveteti bezeg in >na Gorenjskem< je zacela cveteti lipa ter >na Primorskem< je sedaj pravi cas za nabiranje spargljev in podobno Zgodba je izmisljena prav tako vse osebe, ki nastopajo. Kaksna koli podobnost z resnicnimi dogodki je zgolj nakljucna. Iwana

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

12. apr 2008 19:11

Tu in tam lahko že naberete cvetoč regrat, če vas zanima priprava "medu" iz njega ali če ga nabirate za čas.

Koprive so pravšnje za nabiranje skoraj povsod, pa čemaž tudi.

rimljanka - zasebno mnenje

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

12. apr 2008 19:53

Brezovo listje je pri nas -Bela krajina- ravno pravšnje, regrad je v polnem cvetu, čemaž ima že popke in bo v roku nekaj dni zacvetel, mavrahi so tudi že ... magnolija

Iwana  

12. apr 2008 20:17

Magnolija, zakaj pa uporabljate brezovo listje? Pri nas, v Prekmurju, regrat tudi ze cvete kot nor, pa tudi nekatere druge rastline, katere se zdaj ne bi smele [po vseh pravilih] , tako da jutri se enkrat pogledam, ce slucajno nisem imela prividov. In se mi ravno zaradi tega, "ker vec nic noce rasti po pravilih", zdi pametno imeti opomnik. Ali morda ve katera, ce v Prekmurju raste tudi cemaz? Dobrodoslo bi tudi bilo, da se napise zakaj se dolocene rastline uporablja, npr. brezovo listje, ker se nisem slisala, da je uporabno v kulinariki. Iwana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti