29. dec 2013 18:50
Kaze da imas kar prav - http://www.proteus.si/files/file/Tekmovanje/OS%2020
"Stressed is desserts spelled backwards!"
29. dec 2013 18:50
Kaze da imas kar prav - http://www.proteus.si/files/file/Tekmovanje/OS%2020
"Stressed is desserts spelled backwards!"
29. dec 2013 20:11
Tako je, navadno ohmelje, Loranthus europaeus, zajeda vrste rodu hrast in pa pravi kostanj. Bližnji sorodnik brinjekaza (Arceuthobium oxycedri), ki zajeda v glavnem rdečeplodni brin, pa tudi, a redko, druge vrste. In malo bolj oddaljen, iz sosednje družine, sorodnikbele omele, ki jo bolj poznamo, ker se nam s svojim zelenjem pokaže v številnih krošnjah. Pri nas sicer rasteta dve vrsti, ena zajeda iglavce, jelova omela (Viscum abieti), druga pa listavce (Viscum album).
Torej vidiš, da si dobropomislila, res sta si z omelo v sorodu.
rimljanka
30. dec 2013 16:27
Hvala punci.
Zanima me pa še sledeče, ker sem pobrala kar precej teh jagod, ki so se razsule po tleh. Kako jih lahko shranim? Jih posušim, zamrznem? Sem brala, da so plodovi uporabni kot pri beli omeli. Ali pa bi jih nastavila pticam, ko bo zapadel sneg. Ali lahko potem nastavim kar zamrznjene?
Hvala.
paulinne, tudi z žigosanimi znamkami smo lahko dobrodelni
19. jul 2014 11:23
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč - katera rastlina je to?
Raste mi med začimbnicami, tudi vonj listov spominja na zelišče....cvetki so zanimive podolgovate oblike in čudovite barve.
Hvala.
Snežna
22. jul 2014 9:10
Tako imam tudi jaz, pravkar ima 2 cvetka in lepo diši. Po mojem bi rimljanka vedela kaj je to.
buča
22. jul 2014 9:40
Saj potihem čakam na njen odgovor :)
Buča, a ti to kaj uporabljaš v kuhinji ali je samo za okras? Listki res tako aromatično dišijo...ne morem pa definirat po čem...ali meta, zelena...ne vem...
Res bi rada vedela kaj je to, da bi jo začela tudi kaj uporabljati...
Snežna
22. jul 2014 10:04
Morda je to katera od vrst rodu čober (Calamintha), nisem pa prepričana. Vsekakro je pripadnica družine ustnatice (Lamiaceae). Med okrasnimi in nasploh tujerodnimi rastlinami nisem preveč doma. Morda bi pomagala kakšna boljša fotka, ki bi pokazala bolj natančno, kakšen je cvet, kako velika je rastlina.
Še tole: sta ju, buča in Snežna, kupili nalašč ali se je slučajno pojavila med začimbnicami?
rimljanka
22. jul 2014 13:13
Hvala, rimljanka.
Cvet sem na novo poslikala, upam, da se kaj vidi, ker je poslikan s telefonom.
Cvetek ni samo eden, temveč jih je več na steblu. Rastlina res diši že ko se jo dotikaš. Sedaj jo imam v podolgovatem cvetličnem koritu skupaj z origanom in baziliko. Velika je pribl. 25 cm, se pa zelo razrašča in hitro raste. Poščipala sem ji vrhove, pa je hitro pognala sosednje vršičke. Rastllino sem dobila od znanke s Primorske, ko mi je dala nekaj vejic prostorastečih zelišč (majaron, origano, meta) in je bila tudi tale vmes.
Snežna
23. jul 2014 14:28
A res nihče ne pozna te rastline...?
Očitno jo bom morala kar v kakšno vrtnarijo odnesti....
LP
Snežna
27. jul 2014 0:46
Je morda tale? Salvia cavalerieri var. simplicifolia
lp Lučka
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Jajčevci s sirom na veganski način
Borovničevi cmoki z orehi in pehtranom