8. apr 2008 18:21
Citiram: "Kandiranje in sladkorjenje pogosto zamenjujemo, toda gre za različna postopka; pri kandiranju sok, ki ga vsebuje sadje samo, nadomestimo z gosto sladkorno raztopino, pri sladkorjenju gre pa le za plast sladkorja, s katero prekrijemo kandirano sadje in konzervirane cvetove" - konec citata.
Po moje torej cvetov vrtnic ne moremo kandirati, ker so za to veliko prenežni (pa tudi katerihkoli drugih cvetov ne). Če te zanima sladkorjenje cvetov, evo postopka:
Citiram:" 1 beljak razžvrkljamo s ščepcem sladkorja in nekaj kapljicami cvetne vode, da se nekoliko zapeni. Za nekaj minut postavimo na stran. Z drobnim, mehkim čopičem cvetove zunaj in znotraj enakomerno premažemo z beljakom. Nato jih bogato posujemo s sladkorjem in pri tem pazimo, da je vsa površina enakomerno prekrita. V pekač približno 1 cm na debelo nasujemo sladkor v prahu in nanj previdno položimo cvetove. Razkošno jih posujemo z dodatnim sladkorjem in pustimo, da se 1 do 2 dneva sušijo v toplem in dobro zračenem prostoru. Cvetove spravimo v nepredušno zaprto posodo, med plasti povoščenega papirja. Zdržijo do tri mesece." - konec citata.
(vsi citati so iz knjige Oded Schwartz:Bogastvo trajnih okusov).
LP
P.s. pardon, ne vrtnic, ampak vijolic - in, ja, adrijanam, užitni so vsi cvetovi vijolic, vsaj kolikor je meni znano. Tiste, ki zelo dišijo, najraje rastejo v bližini gnojišč (ne hecam se, ampak po mojih izkušnjah sodeč, to pišem cervus
Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 08. apr 2008 18:23:36