8. apr 2008 8:59
Z ekipo smo lani dopustovali ob Ohridskem jezeru. Namen je bilo sicer potovanje z avtodomom po Makedoniji a smo ravno naleteli na hud vročinski val (tudi po 44 C) in smo se odločili, da bomo ostali kar na Ohridu. Čez dan je sicer temperatura kar visoka, čeprav še vedno bistveno nižja kot v npr. Skupju, vendar pa je zračna vlaga zelo nizka, tako da nimaš občutka takšne vročine. Ponoči pa se zelo ohladi, tako da smo v avtodomu spali kot dojenčki. Težave pa povzroča sonce, saj leži jezero na kar visoki nadmorski višini (695 m) in ob vodi zelo hitro opeče. Dragi je bolj svetle polti in ga je že prvi dan v senci, namazanega lepo ožgalo. Komarjev nisem zasledila. Voda je kristalno čista in topla, na plaži in v vodi so bili prodniki. Na nekaterih drugih plažah pa sem videla droben pesek oz. mivko. Težava naše plaže je bila edino nepopisna gneča. Naš kamp (najboljši ob Ohridskem jezeru po mnenju domačinov) je bil zelo popularen, zato so nanj dnevno prihajali vsi mladi iz Ohrida. V ostalih kampih sicer ni bila takšna gneča, vendar pa je bil ta ravno zadosti blizu Ohrida, da so konstantno vozili avtobusi in taksiji in tako nismo rabili premikat avtodoma. Težava v kampih so sanitarije, ki so obupne, tako da tistim, ki ste na to občutljivi priporočam najem sobe. Srečala sem znanko, ki je bila tako zaprepadena nad stanjem sanitarij v kampih, da se je po enem dnevu odločila, da gre nazaj na Hrvaško. Tudi del naše ekipe je sklenil, da v kampe nikoli več. Sicer pa je Ohrid čudovit. Že v samem mestu je toliko za videt in tudi izleti v okolico so nepozabni. Vzdušje je čudovito, ljudje so izjemno prijazni in utrip v mestih je fantastičen. Je sicer gneča, ampak prijetna. Mi smo ponavadi hodili v kamp okoli enih a mesto je bilo še vedno polno. Taksist je razložil, da je tako do štirih zjutraj. Pri tem pa ne gre za pijano mladino, ampak za čisto običajne ljudi, družine, starejše. Hrana je dobra in zelo poceni. Zelo všeč mi je bil tudi nakit, saj obožuje filigrane in tu je bilo kaj za videti. Cene so nizke, tako npr. za vožnjo z ladjo plačaš manj kot evro. Za izlete je v bližini Prespansko jezero, Galičica, Bitola (za vse, ki imajo radi mozaike je obvezen obisk Herakleje), nepozabna je bila vožnja s čolnom po Crnem Drimu, pa obisk neštetih samostanov in cerkva. Mojega ljubega in mene je Ohrid očaral in se bova zagotovo kmalu vrnila. magnolija