Dohodnina-odločba

alenka5  

član od: 24.2.2006

sporočila: 196

3. apr 2008 10:35

Karmina, ni res. Če si uveljavjal vzdrževane družinske člane že prej oz. če ni bilo nobene spremembe glede na dohodninske napovedi v preteklih letih in če ima podjetje, kjer si zaposlen pravilne podatke, potem ni bilo potrebno posebnega javljanja glede vzdrževanih družinskih članov. Tudi midva z možem sva dobila doh. napoved brez upoštevanja vzdrževanih družinskih članov, pa sva zaposlena v lastnem podjetju in sem jaz lastnoročno na DURS oddala podatke v zvezi z dohodnino in tudi telefonsko preverila pri svoji kontrolorki, če je vse O.K. Pa je bilo, a zgleda, da so marsikje kar spregledali vzdrževane družinske člane. Ne vem zakaj je tega treba, da bodo spet gore papirjev romale sem in tja, in bodo imeli uradniki spet polne roke dela, da navsezadnje ne bo Simič ugotovil, da jih ima premalo. lp Alenka alenka5

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

3. apr 2008 12:01

Pozabila sem kdaj naslednji dobijo odločbe?Mogoče katera ve? leni1

aknelab  

član od: 22.11.2006

sporočila: 288

3. apr 2008 12:11

Vida pravi: 9.5.2008 aknelab Sporočilo je spremenil(a) aknelab dne 03. apr 2008 12:11:39

Iwana  

član od: 31.3.2008

sporočila: 143

3. apr 2008 13:14

Pozdravljene! Sem bila danes na davcni pa je rekel gospod, da bi vzdrzevane druzinske clane bilo potrebno prijaviti osebno pri njih. In da se ni prepozno, da je se casa do petega maja. Dajo ti tudi obrazec, v katerega se poleg vzdrzevanih druzinskih clanov, vpisejo se pravilni zneski, v kolikor so bili na odlocbi napacni! Pa se to, sem rekla na davcni, da smo v sluzbi dali podatke za v.d.c., pa je rekel usluzbenec, da so to podatki za tekoce leto in ne za 07. Iwana Sporočilo je spremenil(a) Iwana dne 03. apr 2008 13:23:33

ERIKA K.  

član od: 12.10.2007

sporočila: 4

3. apr 2008 15:00

Pozdravljene. Kako pa je s tistimi, ki so zaposleni v tujini? Mož namreč dela v Italiji, zadnji dve leti je oddajal napoved za dohodnino, vendar je bilo to zgolj informativno - dohodnine mu namreč niso obračunavali. Kako je s tem pa letos? ERIKA K.

O-O  

član od: 6.10.2006

sporočila: 51

3. apr 2008 15:43

Za dohodek v tujini je OBVEZNO potrebno dati UGOVOR - podatke se navede pod zap. št. 2 (obrazec- spletna povezava na prvi strani tega posta) , namreč tega dohodka doslej niso mogli upoštevati, ker nisi imeli podatkov. Istočasno pa je treba seveda preveriti še vse druge podatke na informativnem izračunu in če kaj ni OK, to pravilno vpisati v obrazec za "ugovor". O-O

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

3. apr 2008 21:20

Ja, gajka, kaj si boš pa privoščila za ta silni denar? :) Atina

zuzek  

član od: 1.12.2006

sporočila: 120

3. apr 2008 21:38

joooooj...mi lahko kdo pomaga? Res rabim vedet, ali bilo je potrebno, da otroka, ki ga imam zmeraj kot davčno olajšavo pri os. doh., do31.01.2008, prijaviti v dohodnino?? lp zuzek

Iwana  

član od: 31.3.2008

sporočila: 143

3. apr 2008 22:08

zuzek se ga lahko prijavis, pojdi na davcno, dobis obrazec, izpolnis, oddas pa je. Iwana

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. apr 2008 9:05

O dohodkih iz tujine.

Če imaš dohodek iz tujine, ga moraš takoj prijaviti na DURS, kjer dobiš obrazec in ti odmerijo akontacijo za tekoče leto, oz. je treba to storiti do 31.12. za bodoče leto.

Pri dohodninski odločbi pa je treba pogledati, če je tujina upoštevana, sicer se mora uveljavoljavljai kot povečanje osnove v ugovoru na odločbo. Nič računati, da vas ne bojo dobili.

Glede dvojnega obdavčenja pa je treba pogledati, kaj piše na listinah. Sama davkarija preverja meddržavne sporazume, poleg tega pa je treba napisati, če je tujina že sama obračunala davek in to tudi vpisati.

Za ilustracijo: prijateljici sem urejela del pokojnine v Angliji, trajalo je 9 let, da je dobila prvi ušiv ček, čeprav so imeli kar trikrat vse dokumente in so tikrat različno rešili: zavrnili, ugotovili, da je premajna zavarovalna premija in ugodili. Slovenska ZPIZ ji sploh ni pomagala, spisa ji celo niso hoteli pokazati, zaradi varstva osebnih poatkov pred njo samo.

Glede  akontacije sva napisqali na DURS dopis ( obrazca tudi niso imeli, ker je izginil in sem ga morala dvigniti naslednjič) , odgovor pa je dobila dva dni pred letom Anglijo, zato sem urejala na Silvestrovo. Konec januarja sem šla preverit, kaj je z odmero, pa je priporočeni dopis ( prisežem, da je bil pravilno naslovljen, izginil). Pojavil se je šele čet teden dni, ko sem privlekla nove kopije listin in potrdilo o poslani pošiljki, ki je prispela na DURS 3.1.2008, kot smo skupno ugotovili.

Kaj mislim o sistemski napaki?

So jo pa na DURS poklicali že leta 1992, ker so imeli podatke, da prejema angleško pokojnino.

Komentar pa je vaš.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti