1. apr 2008 16:43
Rimljanka, oprosti, nisem imela prav nobenega namena nikogar žalit. Ne, ne moram reči, da dobro poznam naše šole. Imam svoje izkušnje - s šolami, ki sem jih sama obiskovala, ostalo pa sem v parih letih, ko sem vodila razne likovne delavnice s srednješolci izvedela skozi pogovor z njimi. Večinoma so bili ti mladi razočarani nad dejstvom, da so v svojih šolah (pretežno gimnazijah) profesorji pretežno storilnostno naravnani (saj so tudi programi na tak način zasnovani) in dostikrat "forsirajo" samo svoj predmet, ostali interesi dijakov pa jih ne zanimajo. Govorili so mi, da so zaradi obilice faktografskega znanja, ki ga morajo osvojiti in je seveda vse enako pomembno, zbegani ob dejstvu, da si je treba ob zaključku gimnazije za študij izbrati področje, ki naj bi nekoč postalo njihov poklic. Večina je namreč zatrjevala, da je del tretjega četrti letnik zgolj "piflanje" za maturo in profesorji so se z njimi bolj kot o prihodnosti - študiju in poklicni poti- pogovarjali le o tem, kako uspešno maturirati. Zato, so mi rekli nekateri, pogrešajo tisti "idealni" tip profesorja, ki ga ne zanima samo to, kako dijak znanje pretvori v oceno ampak tudi kaj bo s svojim znanjem in sposobnostni v življenju lahko počel. Skratka, nekateri od ljudi, s katerimi v šoli preživijo toliko in toliko ur vsak dan, želijo še kak nasvet , ne pa samo golega predavanja o točno določenem predmetu. Tile moji "učenci", ki so prihajali risat, ker so želeli študij nadaljevati arhitekturi ali oblikovanju in so se pripravljali na sprejemne izpite, so bili nad večino svojih profesorjev pač razočarani. In ker so učitelji tam zaradi otrok, menim, da temu ne bi smelo biti tako. Strinjam se s tabo, da morajo imeti interes seveda otroci sami, absolutno, čudežev ne more delati noben učitelj/ profesor, po drugi strani pa preživijo v šoli toliko časa, da ne moremo reči, da dejstvo, kako preživijo ta čas ne vpliva na njih. Ker pa imam srečo, da sem sama imela nekaj učiteljev, ki bi jim lahko rekla "idealni" in so bili v času mojega odraščanja moj ideal - ideal zadovoljnega človeka, ki z veseljem opravlja svoje delo in to bogastvo prenaša tudi na druge (nas, učence) sem se pač zapičila v ta "ideal". In imam priložnost spoznavati učitelje še naprej, v osnovni šoli imam dva otroka. Upam, da bosta tudi ona dva v prihodnje srečala čim več ljudi, ki bodo vsaj blizu tem "idealom". Ps. To "ideali gor ideali dol" pisanje je bil pač moj komentar na izjavo avtorice te teme - o profesorjih, ki poveličujejo samo svoja področja. mamaF - Mojca Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 01. apr 2008 16:44:07 Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 01. apr 2008 17:22:21