13. jun 2008 12:19
Ko sem prebrala vse vaše prispevke, sem ugotovila, da imamo pri nas doma več kot bogato založen hladilnik, zmrzovalnik in skrinjo. Tako me je navadila že moja mama in tudi mož ima rad "vse po regelcih", zato vedno sproti nadomeščava sestavine.
V hladilniku so vedno na voljo:
- jajca
- mleko in mlečni izdelki; trajno mleko, pripravljeno adaptirano mleko za dojenčka, surovo maslo, margarina za kuhanje, jedilna margarina, navadni jogurt, kisla smetana, stepena smetana v pločevinki, skuta, siri ( trdi sir, topljeni sir, ribani sir, ribani parmezan, mozarella, feta sir, dimljeni sir )
- sveža zelenjava; zelena solata, paradižnik, zelena in rdeča paprika, rdeče korenje, rumeno korenje, rumena koleraba, nadzemna koleraba, peteršilj, gomolj zelene, por
- sveže sadje; jabolka, banane, limone
- pijača; vrč pripravljene pijače, vrč filtrirane vode, pločevinka piva, belo vino, čaj za dojenčka, pijača z mehurčki
- pločevinke; koruza, fižol, grah, paradižnikovi pelati, koščki paradižnika, pasiran paradižnik
- kozarci za vlaganje; rdeča pesa, pečena paprika, kisle kumarice
- tube; paradižnikova mezga ( koncentrat ), majoneza, gorčica, hren
- za sladkosnede; marelična marmelada, jedilna čokolada, mlečna čokolada
- meso in mesni izdelki; suha salama, sveža salama ( največkrat v kosu in najraje prešana šunka ), pečena slanina v kosu, hrenovke, svinjska mast z ocvirki )
- ketchup
- limonin koncentrat
- kocka kvasa
- umetno sladilo ( utekočinjeno )
- Propolis
- sirup za izkašljevanje
- domače ognjičevo mazilo
V zmrzovalnih predalih pa hranim:
- piščančje peruti
- piščančja bedra
- piščančje prsi
- panirane piščančje medaljončke
- piščančje fileje
- mešano mleto meso
- svinjske kareje
- koščke svinjskega mesa
- goveje meso v kosu s kostjo
- ribje fileje
- sladoled
- njoke
- raviole
- hladilne gel vrečke
- hladilna očala za oči
- kocke ledu
- pingvinčke
Na koncu mi ostane še prostor v skrinji, ki je sicer tastova, vendar je bila vedno na pol prazna, tako sem jo sama začela s pridom izkoriščati v času nosečnosti, preden sem odšla v porodnišnico, ker sem se paranoično bala, da bi bil mož preutrujen za kuhanje in posledično lačen.
No, moji strahovi so bili odveč, saj je mož odličen kuhar in ima tudi veselje s pripravo jedi. Skrinja je zato ostala napolnjena tudi po mojem prihodu domov, a od takrat dalje jo kar pridno zalagava in si včasih na ta račun skrajšava čas kuhanja.
V skrinji imam torej vedno:
- domače na pol pripravljene jedi; krompirjevi svaljke, kruhovi cmoke, slivove cmoke
- domače, že povsem pripravljene jedi; govejo juho, fižolovo juho, piščančjo obaro, goveji golaž, ričet, mesno omako za testenine, zelenjavno enolončnico, zelenjavno rižoto
- kruh, žemlje
- različne vrste zamrznjene zelenjave
Šunkica