3. sep 2010 22:48
Na Kitajskem, kolikor je meni uspelo ugotoviti, ima roko čez večino stvari, še vedno država. Stvar je v tem, da toliko ogromnih stolpnic, napol zgrajenih, dograjenih in praznih kot tam, še nisem videla. IN to ne samo v Datongu, tudi Xi'an jih je imel na obrobju mesta, prav tako Chongqing in Yicheng. Precej manj v Beijingu. Ko to enkrat vidiš, ti slika res ne gre iz glave.
Če pomislim po kapitalistično, ni variante, da bi gradile privat firme. Ker privat firme ali delniške družbe, nimajo interesa nalagati kapital v nekaj, kar jim ne bo dalo zaslužka oz. vrnitev investicije, da bi potem investirali spet naprej. Ja, pogosto vložijo v napačno stvar. Ampak mislim da ne do take mere, kot se je to videlo tukaj.
V China Daily sem čitala, da bodo zaradi skode, ki je nastala v plazovih, preselili 600,000 ljudi. Kam,ni pisalo. Ko bodo prišli v mesta, ne vem, kaj bodo počeli. Kraji, no tisti, ki sem jih obiskala, imajo rudarsko industrijo in posledično termoelektrarne. Ne da se pritožujem, samo moje opazovanje je bilo pač tako, da hočejo, kar se da hitro, ujeti zahodni svet. Celo za vsako ceno. In cena, je industrija, ki je neregulirana, ki onesnažuje. Njihov način razmišljanja je daleč od japonskega ali celo, verjeli ali ne, Hong Kong-škega.Že ko poletiš iz Kitajske na JAponsko, vidiš, kako je v slednji državi vse drugače. Zrak je naenkrat čist, brez smoga, mesta izgledajo urejena in celo polja so so pošlihtana.
Poleg drugih novic, ki sem jih čitala, je bila o 30,000 majhnih otrocih (ne vem več, o kateri provinci je bilo govora), ki so začeli kazati znake pubertete pri 3. (treh) letih starosti!!! Novinarji so zvotkali, da naj bi bilo od baby formule, vlada in seveda proizvajalec, pa so vse zanikali, da je samo genetski defekt. Halo!! Pri enem otroku je to možno, ampak 30,000!
Pa komentar oz. prispevek enega Kitajca, ki sicer študira v Kanadi in je imel kar precej kulturnega šoka, ko je obiskal starše po dveh ali treh letih: Stvari se bodo začele premikati na bolje, ko bodo sami Kitajci postali bolj zahtevni in se ne bodo zadovoljili z vsem, kar jim je pač dano od države. Zato je pa treba malo manj pranja možgan in državne propagande ter več izobrazbe.
Ampak, dokler se z bojem za preživetje ukvarjaš iz dneva v dan, je težko pomisliti na čisto okolje ali pa, kaj bo z Zemljo čez 100 let. Najpomembneje je imeti kakršnokoli streho nad glavo in nekaj v trebuščku. Navsezadnje pa ne gre pozabiti, da je Kitajcev 1,3+ milijarde.
Vanja