26. mar 2008 0:53
Tudi jaz soglašam z zgoraj napisanim. Moji prvi poskusi peke so se končali podobno kot tvoji, Kota, potem pa sem ugotovila, da dodajam premalo vode, Zdaj si za 1,5 kg moke pripravim kar cel liter mlačne vode in če se mi testo kaj preveč packa, raje dodajam še moko (ko se voda enkrat pomeša z moko, vode pač ne moreš več dodajati, če je je premalo). Od tega, kako suha je moka je odvisno, koliko vode bo rabila, zato res nikoli ne moreš točno določiti prave količine, gre bolj za občutek.
Kruh pečem včasih tako kot Aki, včasih pa, če se je prej v pečici peklo kaj drugega, jo segrem še do 220°, dam vanjo vzhajan hleb in pečem 35 - 45 min (odvismo od mase). V obeh primerih se nič kaj pretirano ne drobi še tretji dan. Kvasa dam pa 1 kocko-42 g - na pribl. 1,5 kg moke. Nikoli ne dodajam ne maščobe, ne mleka, nič razen vode, soli, sladkorja za kvasec in moke.
Zadnje čase je pa pri nas ves čas na programu "kruh brez gnetenja". Ta pa absolutno ustreza vsem tvojim željam. Poskusi kdaj čez vikend, ko imaš čas.
Boš videla, ko ti bo uspelo, boš tudi ti lahko rekla, da je speči kruh mala malca! Upam, da ti rata čimprej!
mamaF
Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 26. mar 2008 00:54:51