4. maj 2011 21:37
Evo, letos sem se celo jaz vpisala v klub nabiralcev (prejšnji dve leti sem ga neuspešno iskala po vseh gozdičkih v bližini raznih odcepov primorske avtoceste). Varnostni ukrep pred nabiranjem je bil, da sem si ga dobro ogledala na tržnici in na vseh fotografijah, dokončno pa me je prepričalo šele rastišče (tistega kupljenega na tržnici si nisem upala pojest :)
Sem se pa ob omenjenem primeru zastrupitve tudi sama spraševala, ali je šlo za izkušeno nabiralko ali kakšno tako novopečeno, kot sem jaz, in mi ni bilo prav lahko pri duši; prav tako se mi je ob nabiranju sicer zdelo, da je populacija rastlin na čemaževem rastišču praktično homogena, dejanskega mnenja, ali se vmes lahko zaplete kakšna zablodela šmarnica (ta sicer ni tako strupena kot podlesek), si pa še nisem uspela ustvarit; ob zadnjem nabiranju me je tudi malo zmotilo, da sem pod populacijo že velikih listov odkrila novo generacijo, ki bi jih sicer na prvi pogled proglasila za mlad čemaž (in je po okusu tudi bil), ampak odkod pravzaprav dve tako distinktni generaciji (mogoče ena iz lanskih čebulic in druga iz semen - rimljanka, na pomoč!)
Druga stvar: v Sloveniji, kot sem se nedavno spet poučila v eni od knjigic Katera (zdravilna) rastlina je to, pravzaprav mrgoli smrtno nevarnih rastlin; imam občutek, da je glede na to zastrupitev z njimi pravzaprav malo (izjema so gobe, pa še pri tem se mi zdi, da so se ljudje v zadnjih letih nekoliko spametovali). In sem kot zaprisežena konspiracionistka razmišljala, ali bi ob usmerjenem pouku o strupenih rastlinah bilo teh zastrupitev manj - ali pa celo več (prilika dela tatu, ne bi ravno razpredala v podrobnosti).
lp, proxima