Kuharji in kuharice prosim za pomoč

gajka  

član od: 16.4.2006

sporočila: 307

tema odprta - 13. mar 2008 14:26 | ogledi: 1.953 | odgovori: 10

Vsi poznamo HACCP program.Pod kaj si vi razlagate KT in KKT ? KT so meritve,ki jih meriš zaradi svoje varnosti, KKT pa so meritve,ki so obvezne.Naprimer cel kos mesa moraš merit središčno temperaturo,celega piščanca tudi in tako naprej. A si mogoče jaz razlagam narobe? Res prosim za pomoč oziroma za vašo obrazložitev.

gajka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

13. mar 2008 15:55

Jaz ne poznam HACCP programa in posledično ne razumem, kaj se kje meri. Prosim za pojasnilo, ker res nimam pojma. Mamamia mamamia

tejka77  

član od: 27.2.2007

sporočila: 544

13. mar 2008 16:02

Vzpostavitev sistema spremljanja in nadzora za vsako KKT Spremljanje in nadzor je načrtovano zaporedje opazovanj in meritev predpisanih pogojev z namenom ugotavljanja, če so KKT obvladovane na mejnih vrednostih. Spremljanje in nadzorni procesi morajo biti določeni tako, da lahko ugotovijo izgubo nadzora v KKT. Nadalje pa mora idealno spremljanje omogočiti popravke procesa, ko spremljanje kritičnih mejnih vrednosti pokaže trend izgubljanja nadzora nad mejno vrednostjo. Popravek in popravljanje se mora zgoditi, preden se preseže mejna vrednost. Podatke, ki izvirajo iz spremljanja, mora ocenjevati in nadzirati pooblaščena oseba, ki ima pristojnost izvesti korektivne ukrepe. Če spremljanje ni kontinuirano, potem mora biti ferkvenca opazovanj dovolj pogosta, da zagotavlja, da je KKT pod nadzorom. Večina opazovanj spremljanja procesov v KKT-jih mora biti izvedena hitro, sej se procesi večinoma odvijajo kontinuirano in ni časa za dolgoročne analize. Fizična in kemična merjenja so bolj običajna kot mikrobiološka. Vse zapise in dokumente spremljanj in nadzora KKT-jev mora podpisati izvajalec in nadzorni delavec, ki ima prepisano odgovornost in pristojnost s strani podjetja oz. njegovega lastnika. tejka77

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

13. mar 2008 16:10

Kolikor je meni znano, je HACCP namenjen najrazličnejšim obratom družbene prehrane itd., da bi ga pa uporabljali v domačem gospodinjstvu??????? Ko voli, nek izvoli! Gajka, če sem te pa narobe razumela, se pa opravičujem! Je pa res, da je HACCP sistem nekatere dejavnosti in postopke pritiral na sam rob razumljivosti in zdrave pameti (no, ponekod so predpisi šli tudi čez rob!).

http://www.zzv-nm.si/default.cfm?Jezik=Si&am

LP

cervus

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

13. mar 2008 16:11

No, zdaj mi je pa odleglo. Vse je jasno. Hvala. Mamamia mamamia

mesni  

član od: 1.2.2008

sporočila: 196

13. mar 2008 16:36

pa kakšne literature smo moral v službi prečitat,zdaj se pa veliko stvari že opušča-ni več toliko papirjev.sej nobena župca se ne poje tak vroča,kot se skuha. mesni

gajka  

član od: 16.4.2006

sporočila: 307

13. mar 2008 20:34

Vsem se najlepše zahvaljujem.Pri nas se HACCP -a moramo strogo držat.Tako,da ko ga nikjer ne bo več ga bomo mi imeli še vedno. Elaphus,če bi se ga doma tako držala,kot se ga moram v službi bi znorela.Kar narediš je narobe.Pišeš,meriš,kontroliraš,skratka delaš vse razen kuhaš.( no skuhaš na hitro,ker ti drugače zmanjka časa - to je zdaj sodobna kuharija ) Vsak dan se po ene desetkrat podpišeš.Bog ne daj,da bi en dan pozabil dvakrat zmerit temperaturo hladilnika,..... Ja velikokrat mi je dolgčas po starih časih,ko si si lahko vzel čas za tisto kar si mešal v loncu. gajka

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1720

16. mar 2008 19:18

Tudi nam gre ta sistem že pošteno na j...pa vendar predpisi so predpisi, ko pride pa inšpektor pa mora biti...temperature, čiščenje, stroji, hladilniki, zaloga hrane, roki uporabnosti...

Se mi kar obrača v želodcu. Pa komaj umaknejo nek brezvezen papir, pa si oddahneš pa že uvedejo nekaj čisto novega...resimo pregledovanje mrežic na pipah...ha, ha, ha...

LP Saša

Mir in dobro!

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

16. mar 2008 22:17

venturini, tudi vi ste gostinci?

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1720

17. mar 2008 15:31

Seveda  sem, že deveto leto. Se mi že kar obrača. Kot si rekla...več papirjev za izpolnit kot dejanskega dela - kuharije.... Od začetka je bilo še ok, sedaj je pa tega kot solate.

Če še kaj rabiš kar vprašaj...

LP Saša

Mir in dobro!

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

17. mar 2008 15:40

zanimivo, ponekod pa pravijo, da je evidenc vedno manj....Delate po smernicah ali imate svoj HACCP?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti