14. mar 2008 9:17
Atina, strinjam se z ycrno, da so nekateri prazniki postali modni. Za veliko noč sama tega sicer ne bi rekla, ker je bilo praznovanje tega praznika na naših tleh vedno močno zakoreninjeno, ampak valentinovo, materinski dan, helloween in podobni so pa ena sama potrošniška moda. Mi je še vedno ljubši 8. marec kot materinski dan, slednji se mi zdi tako umeten in solzav, d aglava boli.
Tudi sama poznam veliko ljudi, ki ne negujejo običajev ob veliki noči, in me tudi ne presenečea, da je ycrna presenečena nad odzivom na njeno vprašanje. Po moje sodi v mlajšo generacijo in med temi jih je veliko, ki na veliko noč ne dajo nič.
Čeprav moji starši nikdar niso bili verni, smo tudi pri nas doma ob praznikih barvali jajca in mama je spekla potico, ker je pač spoštovala običaje okolja, v katerem smo živeli. Pač nismo hodili k žegnu, še manj na kakšno procesijo in tudi molili nismo, ampak jaz kot otrok sem z drugimi izmenejevala pirhe, starejši sosedi sem jih nesla in še kos potice za povrh, skratka spoznavala sem običaje, čeprav nismo nikdar hodili v cerkev.
Te dni so v mojem stanovanju narcise in nekaj drugega okrasja v stilu velike noči. Žegen prepuščam tašči, postimo se ne, se pa zberemo pri velikonočnem zajtrku. In otroci bodo tudi letos, čeprav so stari od 14 do 22 let, zjutraj na veliko noč iskali po grmovju na vrtu košarico z darilci, ki jih prinese zajček.
Tale naša debata navsezadnje kaže, kako različni smo si, da pa lahko kljub temu vsi uživamo v praznikih, najsi smo verni ali ne. Podobno je tudi v božičnem času.
Mamamia
mamamia