Služnostna pot

mesni  

član od: 1.2.2008

sporočila: 196

tema odprta - 11. mar 2008 16:58 | ogledi: 3.870 | odgovori: 4

pri gradnji zidanice potrebujem pot do parcele.lastnik mi jo da pod pogojem,da je on prvi morebitni kupec pri prodaji naših nepremičnin.ali kdo ve kakšen je postopek pridobitve služnostne poti in če obstajajo kakšni"hakelci "da ne bi preveč nasedli.

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

11. mar 2008 17:43

Tole sem najdla na forumu podsvojostreho.net in kopiram, je malo bolj obširno, je pa razumljivo:

Generalno locimo dve vrsti sluznostnih pravic: stvarno sluznost in osebno sluznost. Poznamo pa se tretjo moznost to je nujna pot, ki pa jo doloci sodisce. Stvarno sluznost pridobi zemljisce, osebna sluznost pa je na ime sluznostnega upravicenca (lahko jih je vec) in velja le do njegove smrti. Stvarno sluznost se pridobi na tri nacine: s pogodbo o sluznostni pravici, s priposestvovanjem in z odlocbo sodisca (ze zgoraj omenjena t. i. nujna pot). 1. S pogodbo o sluznostni poti se stranki dogovorita, da za neko odskodnino ali brezplacno, lastnik ceste/poti (t. i. sluzecega zemljisca) dovoli vsakokratnemu lastniku t. i. gospodujocega zemljisca, uporabo te poti. 2. Priposestvovanje se doseze v 10 letih, ce je v dobri veri uporabljal (mislil, da je itak njegova) oz. v 20 letih, ce lastnik ni kakorkoli v tem obdobju protestiral oz. vlozil tozbo na motenje posesti. To se lahko resuje v nepravdnem, ce se stranki sporazumeta, ali pravdnem postopku, ce se nasprotna stranka s tem ne strinja in sodisce nato doloci ali so pogoji za priposestvovanje ali ne. 3. O nujni poti odloca sodisce. To je ponavadi zadnja varianta, ce ni mozno doseci sluznosti na prva dva nacina. Osnovno nacelo je, da mora imeti vsaka parcela dostop. Ce parcela nima nobene javne poti se ponavadi poisce neka obstojeca ali zarise nova pot, ki bi najmanj oskodovala lastnike sluzecih parcel. PAZI!!! Sluznostna pravica tudi lahko preneha in sicer v treh letih, ce se jo v tem obdobju ne uporablja in se to lahko dokaze. Ce je sluznostna pot na papirju oz. v pogodbi o sluznosti ali katerikoli drugi pogodbi, ki lahko sluzi za vpis v ZK in vpisana v zemljisko knjigo potem ti jo sedanji lastnik lahko spodbija, le ce je vec kot 3 leta ne uporabljate in imate drug dostop. Ker pa verjetno (kot v vecini podobnih primerov) sluznostna pot ni vpisana v ZK, temvec je le ustna ali napisana v obliki neke pogodbe. Ce je ustno dana sluznost je to kar malo zakomplicirano, saj bi moral to s pricami dokazovat, kar pa je vpraksi redko uspesno. V primeru, da pa imate to zapisano v pisni obliki, je potrebno pregledat, ce ni morda pogodba slabo napisana in je neuporabna ali celo nicna. Ce je pogodba vredu sprozite postopek za vpis v ZK. Najbolje bo, da vam to opravi kar notar. Sluznostne pravice (neglede na to ali gre za osebno ali stvarno sluznost) s spremembo lastnistva sluzecega zemljisca ne ugasnejo. Torej tudi, ce so sosedje prodali ta zemljisca cestnemu/komunalnemu podjetju, mora to podjetje spostovati vase pravice in ne smo to, ce bi jih tozili bi vam morali dati tudi odskodnino za cas, ko poti niste mogli uporabljati.

Lijana

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

11. mar 2008 18:15

Tole prvi kupec pri morebitni prodaji mi ne diši najbolje. Če je le možno, se izogni tej zadevi. Kot že zgoraj navedeno, stvarna služnostna pravica ne ugasne z novim lastnikom. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi v prihodnosti. Stvarna služnostna pravica je vezana na nepremičnino (se s spremembo lastništva ne ukinja), medtem ko je osebna služnostna pravica vezana na osebo, ki jo ima. Običajno gre k ustanovitvi služnostne poti vzdrževanje, odškodnina ali druge podobne obveznosti. Jaz bi predlagala primerno odškodnino, saj so po moje čisti računi predpogoj za dobre medsosedske odnose. lp, župca

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. mar 2008 18:16

Sicer se na pravne zadeve kaj prida ne spoznam, ampak se mi pa zdi, da ima pri nakupu nepremičnin prednost prvi sosed - čisto možno pa je, da se motim.

Lp

cervus

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

11. mar 2008 18:30

Nikarte urejati zadeve z nepremičnino brez papirjev in brez odvetnika V tem primeru gre za služnost, ki se dogovori sporazumno: ena stranka trpi "motnje" od druge stranke, ki za to kaj stori. Običajno gre za plačilo v enem znesku, ali pa vsako leto. Vrednost je treba opredeliti in kako se plača. Če pa je nedoplačno, pa se to napiše.

Predkupna pravica je zmuzljiva. Nekako se mi zdi, da gre za kmetijsko zemljišče ( na občini, ne UE dobite potrdilo o namembnosti zemljišča). Predkupno pravico imajo kmetje, mejaši, najemniki. Lahko pa se o tem seveda dogovorite, če vam tako ustreza. Lahko napišete, da velja služnost samo za čas vašega lastništva. Res pa je običajno, da velja za vsakokratnega lastnika, če je tako tudi v dogovoru. Vendar je treba paziti, da je upoštevano prav vse, da ne bo nesporazumov.

Na tvojem mestu bi poiskala pomoč odvetnika. On je potem tudi odgovoren, uredi pa tudi vknjižbo te pravice v zemljiško knjigo.

Lahko ti povem, da je zaradi služnosti in zapletov okrog tega zelo veliko sodnih sporov, zato previdno.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti