11. mar 2008 10:15
Aneva, tisto na tabli ne velja oz. bi lastnik bil kaznovan, če bi ga prijavili. Zakon o gozdovih pravi takole:
Raba gozdov je skupni izraz za izkoriščanje funkcij gozdov, ki je po tem zakonu dovoljeno tudi nelastnikom gozdov (nabiranje gob, plodov gozdnega drevja in drugih rastlin, ki rastejo v gozdovih, nabiranje zelnatih rastlin in njihovih delov, čebelarjenje, gibanje po gozdovih, rekreacija v gozdu ipd.).
No naprej je pa še tole:
(1) Lastninska pravica na gozdovih se izvršuje tako, da je zagotovljena njihova ekološka, socialna in proizvodna funkcija. Lastnik gozda zato mora:
- gospodariti z gozdovi v skladu s predpisi, z načrti za gospodarjenje in upravnimi akti, izdanimi po tem zakonu;
- dopustiti v svojem gozdu prost dostop, razen za primere pridobitne turistične oziroma pridobitne rekreativne dejavnosti;
- dopustiti v svojem gozdu čebelarjenje ter lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi.
(2) Lastniki gozdov imajo pravico sodelovati v postopku priprave in sprejemanja načrtov za gospodarjenje z gozdovi. Njihove potrebe, predlogi in zahteve se v največji možni meri upoštevajo skladno z ekosistemskimi in zakonskimi omejitvami.
(3) Republika Slovenija mora v gozdovih v svoji lasti omogočiti praktični pouk kot del izobraževalnega procesa v gozdarstvu.
Mene je en lastnik enkrat izredno razkuril in sem tole preštudirala in naslednjič sem mu povedala svoje in mu tudi povedala, da ga bom naslednjič prijavila. No in potem sem imela mir. Razumem lastnike gozdov, da se jim velikokrat dela škoda, vendar ko kupiš gozd se moraš zavedati, da pač ti Zakon o gozdovih določa kaj smeš in kaj ne smeš.
SILVA
Sporočilo je spremenil(a) tisdno dne 11. mar 2008 10:18:48