7. jul 2008 8:47
rimljanka je napisal/a: |
anaeva, se strinjam z LIJANO in dodajam še to, da borovnice same zrastejo, ni prav čisto noibenega dela z njimi. Greš v gozd (kogarkoli last) in nabereš. Pa potem zaslužiš 16€ na liter, lepo prosim.... Meni se res ne zdi ugodno, še oderuštvo je mila beseda. Če samo pomilsilm, koliko je odkupna cena kilograma grozdja, jabolk, breskev,...da o pšenici ne rečem nič....pa je z vsemi temi pridelki obilo dela čez leto.... Ampak, vsak ima svoje mnenje. |
Ne vem, kako se lahko nekaterim zdi, da za borovnicami ni čisto nobenega dela. Letos sem jih nabrala ogromno (ne vem koliko kg). Nabirala sem jih na roke, ker nimam tiste napravice, ki pomaga pri nabiranju. Izračunala sem, da sem za kg borovnic potrebovala 3-4 ure, pa sem jih zelo hitro nabirala, ob dejstvu, da je bila letos pri nas odlična letina.
Veliko je tudi odvisno od terena, ali jih nabiraš na ravnem ali v hribu, od velikosti plodov, pomembno je tudi, ali borovnice rastejo na kupu ali pa moraš prehoditi veliko terena.
Upoštevati je treba tudi dejstvo, v kakšnim razmerah se nabirajo - vročina, sopara, klopi, komarji, obadi (ne bom pretiravala, če bom rekla, da sem imela krvave roke od pikov). Zato cena 5, 10 ali več evrov za kg navsezadnje sploh ni tako visoka.
Ko boste ve gospe drugič napadale nas obiralce, se spomnite na to.
Sicer pa Rimljanka lahko ti drugič sama nabereš svoji mami borovnice, če po tvojem mnenju ni s tem nobenega dela, ne pa da jih je morala kupiti.
Vem, da boste sedaj rekle, kdo te pa sili, da jih nabiraš. Mislila sem, da bom kaj zaslužila z njimi (zaradi brezposelnosti), pa žal ni šlo. Prodati jih nisem mogla nikamor, ker sploh ne vem, kdo jih masovno odkupuje. Vem, da so včasih to počele zadruge.
Tako da sem jih veliko dala v skrinjo, skuhala marmelado, naredili bomo borovničevec...
Mimogrede, borovnice, ki so mi ostale, sem podarila sorodniku, da me ne bo katera slučajno obtoževala oderuštva.
Pa lep pozdrav!
Črna mamba