7. mar 2008 18:51
ledenka, pozdravljena, vidim da si tudi ( relativno ) nova: dobrodošla na KULSLO.
Glede svetlečega se premaza: jaz ti pridem kot strokovnjak za mat čokoladne prelive. Karkoli naredim, kakorkoli poskusim, meni zmeraj rata mat preliv. Za sijoči preliv svetujejo: čokolada naj bo kvalitetna, recimo " gorenjka jedilna ". Recept je enostaven: čokolado z nekaj žlic olja ( več olja daš, bolj mehak je preliv, lažje se reže ) stopiš nad paro in ko je vse stopljeno preliješ po torti. Jaz na ta način ne dobim svetlečega se premaza. Ravno danes ( pred eno dvema urama ) sem prvič preizkusil recept od ene moje dobre prijateljice, premazu se reče " preliv sijajni Vendelina special ": 20 dag jedilne čokolade in 2 dcl sladke smetane segrevamo nad paro in ko se stopi prelijemo po torti. Danes sem bil posebej pazljiv in sem nenehno meril temperaturo in pazil, da ni šlo čez petdeset oC. Preliveno torto ne dat v hladilnik, naj se shladi, recimo v "špajzu" ali na balkonu. Jaz sem maloprej gledal in je premaz že strjen in, zaenkrat tudi svetleč. Upam, da sem ti kaj bil od pomoči.
lp
ežoj