Pred kratkim sem se preselila v manjši blok v enosobno najemniško stanovanje. Sosedov osebno še ne poznam, jih pa vedno vljudno pozdravljam na hodniku in brez pripomb prenašam lajanje psov in nočne prepire ter sobotno nabijanje saše lendero in wernerja. Tudi za čiščenje stopnišča brez pripomb vsak mesec plačujem po dva evra, čeprav ne dobim nobenega računa (predvidevam, da je na črno in da s tem pomagamo kakšni brezposelni mladi mamici). nikoli se nisem sprla, nisem glasna in nobenemu ne škodim z ničemer.
Danes mi je prišla na vrata ena od sosed (spet po denar za čiščenje) in me začela zasliševati, če res živim sama in da se govori, da nas je v stanovanju več. To seveda ni res, kar sem ji takoj povedala, in se potem še zagovarjala, češ da je zadnjič bil fant pri meni čez vikend, in da so morda videli njega, pa so zato predvidevali, da nas je več (rekla je, da mislijo, da sta v stanovanju dva ali trije). Bila je prav nesramna in mi na koncu še zažugala, da lahko pričakujem, da me bodo prišli kontrolirat. Nepremišljeno sem ji zabrusila, da zarad mene lahko pridejo, pa da mi je vseeno, saj nisem ničesar zagrešila, zdaj pa me je stvar začela jeziti. Ali ima kdo (po zakonu) pravico hoditi v moje stanovanje? In ali imajo stanovalci v bloku pravico gnjaviti zaradi obiskov mojih bližnjih, če prespijo pri meni enkrat ali dvakrat mesečno? Se kdo od vas spozna na te reči? S čim ji lahko pomaham pred nosom, ko mi bo naslednjič prišla težit, ali pa če bo kdo hotel priti "kontrolirat", če res živim sama? V stanovanje jih verjetno nisem dolžna spustiti?
Hvala za pomoč, LP
RadaJem