2. mar 2008 18:37
Pred ene dvema letoma sem se tudi sama spraševala o kakovosti piranske soli. Pravzaprav me je zanimal solni cvet in to predvsem kake nečistoče. Povprašala sem direktno v soline in njihov tehnolog - žal sem pozabila ime - mi je poslal obširen odgovor o pridobivanju solnega cveta in o kemijskih analizah, ki so me povsem prepričale. Poleg tega se mi zdi, da so piranske soline in njihovi izdelki eni od redkih slovenskih izdelkov, ki lahko povsem konkurirajo tujim, in ki se še niso prodali kaki tuji firmi. Odtlej je redno na mizi solni cvet, v kuhinji pa piranska sol.
V nadaljevanju prilagam tisti del odgovora, ki sem ga shranila; avtorjevo imein generalije sem žal izpustila. Upam, da ne bo izzvenelo kot promocija , saj s solinami nimam nobene zveze.
" Mnogi naši kupci solnega cveta nam potrjujejo, da je solni cvet specifika med solmi. Zadnje pozitivne informacije dobivamo tudi iz ZDA, kjer poizkušamo pridobiti prve kupce. Pri solnem cvetu je zanimiva njegova kristalna struktura z izrazito piramidno obliko. Pod prsti je krhek in zelo topen. Ta izrazito hitra topnost močneje poudari okus hrani. Solni cvet poleg NaCl vsebuje tudi ione Mg2+, Ca2+, K+, SO42-, Br- in I-, seveda pa tudi ostale ione v sledovih. V tabeli vam posredujem območje povprečnih vzorcev letine solnega cveta 2003 in 2004.
min max
NaCl 83,8 95%
Vlaga 2,7 11,1%
Mg2+ 0,2 0,5%
Ca2 0,02 0,2%
SO42- 0,4 0,9%
Br- 220 380 ppm
I- 0,4 0,7 ppm
Vsebnosti težkih kovin so doti manjše od predpisanih maksimalnih
vrednosti Codex Alimentarius CODEX STAN 150-1985, revidiran 2001.
As < 0,5 ppm
Cu < 2 ppm
Cd < 0,5 ppm
Pb < 2 ppm
Hg < 0,1 ppm
Na kratko naj vam opišem potek kontrole pri proizvodnji tradicionalne
soli:
Nadzor nad kakovostjo soli začnemo izvajati že ob nalivanju izparilnih bazenov z morsko vodo.
Pri morski vodi pregledamo vsebnosti nekaterih mineralov, pH, vsebnost težkih kovin in izmenično s soljo tudi vsebnost pesticidov.
Potovanju slanice čez izparilne bazene vse do kristalizacije soli skrbno sledimo,
tako da smo v stanju odstraniti vso slanico, ki bi lahko bila zdravju škodljiva zaradi naknadne ugotovitve oporečnosti morske vode.
Pred predajo solinskih polj-fondov v pridelavo soli opravimo pregled slednjih, kar ponavljamo skozi celo solno sezono.
Eventuelno neprimerna solna polja izločimo iz pridelave jedilne soli.
Vsak solinar svojo sol zbira na odcedišču, betonskem podstavku pred solnim poljem.
Na podlagi organoleptičnih, fizikalnih in kemijskih karakteristik posamezne pobrane soli določimo njeno nadaljno uporabo in jo po namembnosti ločeno skladiščimo.
Pred odvozom v skladišče se pregleda primernost in čistost samega skladišča ter opreme, ki je namenjena za odvoz soli.
Na vskladiščeni jedilni soli opravimo dodatne analize, zlasti na vsebnosti težkih kovin in izmenično z morsko vodo pri najkvalitetnejši soli - Piranski soli z geografskim poreklom - tudi na pesticide.
Celoten proces pridelave in pakiranja soli se izvaja v skladu z HACCP zahtevami.
Nadzor nad kakovostjo postopkov in soli skrbimo z interno kontrolo ter pomočjo Zavoda za zdravstveno varstvo Koper.
Pri Piranski soli, torej soli z geografskim poreklom pa dodatno nad kvaliteto slednje bedi tudi pooblaščeni certifikacijski organ (Bureau Veritas) Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano."
Se mi zdi vsaj enako dobro kot himalajska sol, ne?
Nasja
Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 02. mar 2008 18:40:37