2. mar 2008 11:32
Ko je človek mlad in radoveden in še nejeveren, ali ko je človek v stiski, se pogosto obrne na vedeževalce. Nobena okoliščina ni za podcenjevanje: v prvem primeru gre za odkrivanje neznanega, v drugem primeru pa gre za svojstven izhod iz stiske, ki običajno pomeni tudi olajšanje.
Zanimivo je, da o izkušnjah z vedeževalci največ pišejo ljudje, ki tega niti niso poskusili. Če bi se kdo široko razpisal o okusu neke jedi in pripisal, da je pa sploh ni poskusil, bi najbrž menili, da se norčuje iz nas.
Vedeževalke ne vedo za številke lota in je prepovedano, da si s svojo sposobnostjo pridobivajo premoženje. V nekaj člankih sem prebrala, da je napoved prihodnosti sicer na nek način določena. vendar je od nas posameznikov odvisno, ali se bo izpolnilo.
Vsi razumemo, da ima npr. Oto Pestner bistveno boljši posluh od nas, razumemo, da nekdo z lahkoto obvlada tuje jezike, nam pa ne gre, razumemo, da ima nekdo boljši spomin od nas, da ima drug večje intelektulane sposobnosti. Dejansko pa imamo vsi podobne možgane. Če dovolimo, da se ločimo po prej omenjenih sposobnostih, omenila sem pač najbolj znane, se mi zdi ,da je potrebno dovoliti, da ima kdo kakšno sposbnosti, ki je mi nimamo, ki še ni dovolj raziskana in ki še ni znanstveno pojasnila. Znanost velikokrat šele čez leta pojasni določene stvari, pa se nam danes to splon ne zdi čudno.
Mislim, da sem že enkrat zapisala, da sem bila pri 17 hudo nejeverna glede vedeževanja, ker se mi je zdelo nemogoče. S prav toliko staro sestrično sva šli k znani vedeževalki v naši bližini. Bilo je 3. juilja, njej je napovedala, da se bo razšla s tedanjim fantom, da bo v 18 mesecih noseča, da bo rodila hčer, da se bo z otrokovim očetom razšla in da bo imela z možem še enega sina. Njena mama, takrat je bila stara 52 se naj bi poročila, mož pa bo kmalu umrl. Meni je napodvedala nosečnost v 24 mesecih in dva živa otroka, več se pa ne spomnim. Ničesar ji nisva pojasnjevale, ni naju hipnotizirala, ni naju poznala. Na poti od nje sva med krohotom objemali smreke.
Ko sva prišli k sestrični domov, nama je njena mama povedala, da se bo nasledni mesec poročila. Sledilo je čakanje na nosečnosti. Ona se je decemrbra zapustila fanta in me sploh ni poslušala, ko sem ji svetovala kontracepcijo. Oktobra je zanosila. Ostalo pa se je zgodilo tako kot sem opisala. Če pogledamo, na veliko zadev ni imela vpliva.
No, meni se napovedi niso izpolnile. Ona sicer trdi, da ji je napovedala ogromno bogastvo, da bo imela še avion, pa se tega ne spomnim, pa imam zelo dober spomin. Komaj se preživljajo, pa nič ne kaže, glede na delo, ki ga opravljata nekaj let pred upokojitvijo, da bi bilo kaj bolje.
K tej isti vedeževalki sem odpeljala še dve prijateljici, jasno, da sem si pustila vedeževati tudi sama, vendar sem nekako pozabila, kaj mi je povedala. Vendar mi je vedno pripovedovala o dveh otrokih. Ki pa jih nimem. Prvi od njih je napovedovala skorajšnje težave z zdravjem otroka in kasnješo poroko ter da bo ostala sama v hiši moža. In da se bo prisiljena iz hiše izseliti. Na poti domov mi je povedala, da je noseča in je res predčasno rodila. Ko se je preselila v hišo k možu ( mož pa je bil vsa leta pretirano nezvest), sem se večkrat razmišljala, zakaj bi on odšel iz hiše. Zelo mlad je umrl in ona je ostala v hiši sama, kjer so ji moževi sorodniki naredili pekel na zemlji. Ni je napovdela ne smrti moža, ne smrti drugea partnerja, ki je umrl nekaj let za prvim.
Drugi je popolnoma opisala lastnosti njenega moža, ki sva ga mesec prej srečali na morju, pa nista imela podatkov , razen priimkov in imen. Z nekaj mojega truda sta se ponovno srečala. Vedeževalka je precej govorila o težavah z z zdravjem otrok, zlasti enega dvojčka.Vem, da ni rekla, da njena.V resnici sta se poročila in ko je po dolgih letih zanosila, je rodila dvojčka, eden od njih je ob rojstvu umrl, kar se je vedelo že med nosečnostjo.
To so primeri, ko sem bila pri vedeževanju poleg. Meni se zdi preveč naključij in premajhna matematična verjetnost, če se že malce oprimem znanosti.
Ne znam si razložiti, zakaj je zgrašila pri meni. Pa tudi tega ne, zakaj sem , kljub temu, da imam dober spomin, napoved takoj pozabila.
Moja sestrična je kasneje obiskovala vedeževalke, ker je hotela potrditve za svoje neumne odločitve. Postala je odvisna od napovedi. In to je najslabše, kar se po obisku vedeževalke zgodi. Vdanost v usodo ali celo prenos odgovornosti.
Zato je mene vedno strah, da se z iskanjem vedeževalca posameznik izogiba lastni odgovornosti za svoje življenje, neaktivnosti pri reševanju življenskih situacij in se sprijazni, da mu je bilo to usojeno. Manj ko ima izkušanj, večja je nevarnost, da vedeževanje škodi.
Sama zaradi več razlogov verjamem v določeni meri vedeževalcem, nikoli pa ne berem horoskopa v časopisu, ker jim ne verjamem. V tej zgodbi še kako večja izrek.: Vsak je svoje sreče kovač. Tvojih napak ne bo popravljala nobena vedeževalka, jih boš že morala kar sama.
F r i n a