Ali morda katera ve ,če pri nas obstaja zakon o tem ,da starši ,ki imajo otroka v šoli ali v vrtcu imajo prednost pri koriščanju letnega dopusta.V tujini vem je to urejeno ,ampak za Slo pa ne vem.
Hvala za odgovore.
balu
Ali morda katera ve ,če pri nas obstaja zakon o tem ,da starši ,ki imajo otroka v šoli ali v vrtcu imajo prednost pri koriščanju letnega dopusta.V tujini vem je to urejeno ,ampak za Slo pa ne vem.
Hvala za odgovore.
balu
28. feb 2008 17:47
Se oproščam, mogoče bo tole moje vprašanje zvenelo zelo neumno, a kljub vsemu me zanima, zakaj naj bi imeli prednost? lp Vesna
28. feb 2008 18:19
No, vsaj nekje nismo prikrajšani pri nas: vsi smo naenkrat na kolektivnem dopustu, če nam je tako všeč ali ne................
Ampak, zakaj bi imeli prednost? Vsi zaposleni imamo ENAKO pravico do koriščenja letnega dopusta.
rimljanka - zasebno mnenje
28. feb 2008 18:25
Pri nas v bivši službi je bilo tako, da so imele mamice z majhnimi otroki prednost pri koriščanju dopusta med šolskim letom. Ne vem, če je kje to zapisano, v kakem pravilniku ali kaj. Taka je bila pač praksa. Jelenckova
28. feb 2008 18:32
V našem podjetju imamo zaposleni z šoloobveznimi otroci prednost pri izbiri letnega dopusta-vsak ima lahko 14 dni- seveda pa starši šoloobveznih otrok ne morejo iti na morje junija ali septembra.......... tejka77
28. feb 2008 18:38
Ne da ima vsak lahko 14 dni - po zakonu mora delavec izkoristiti letni dopust 14 dni neprekinjeno (oz. 10 delovnih dni - 2 tedna). To velja za vse, ne glede na to, ali imajo otroke ali ne - kar seveda zavezuje delodajalca, da mu to omogoči. Najbrž je Balu mislila, da lahko starši bolj prosto izbirajo termine svojih dopustov - kolikor vem, o tem ni nič zapisano, je pa stvar razumevanja nadrejenih in sodelavcev. Lep pozdrav, Sonja
28. feb 2008 18:43
Finta je v tem, da si po zakonu delavec lahko določi en dan dopusta, ostal dopust mu pa delodajalec lahko določi kadar želi - to velja tudi za tista dva tedna skupaj. Ne glede na to ali ima delavec otroke ali ne. Je pa res, da je največ odvisno od tega kako se sodelavci zmenijo med seboj, kdo koga "pokriva" itd. To velja vsaj za podjetja, kjer ni kolektivnih dopustov. Tam pa kjer so pa tako ali tako ne moreš nič izbirati... Lotti
28. feb 2008 18:49
Nov zakon, starši, ki imajo šolo Obvezne otroke imajo pravico imeti 1 teden letnega dopusta v času šolskih počitnic(poletih ali zimskih...)....tisti tri-je dnevi po lastnem izboru s tem nimajo veze....TO DRŽI... LP zuzek Sporočilo je spremenil(a) zuzek dne 28. feb 2008 18:49:49
28. feb 2008 18:56
Vprašala sem za svakinjo,ker je zaposlena pri nas in ima probleme za letni dopust kljub temu da ima malega otroka. Jaz poznam iz Nemčije ,da so imele mamice z otroci med počitnicami prednost ,da vzamejo letni dopust in mi brez otrok smo bili na vrsti šele kasneje.To je bilo zapisano tudi v delovni pogodbi. Prav isto velja še danes v Avstriji,vsi ki so brez otrok morajo dati prednost staršem z otroci.seveda pa si ne moreš izmišljevat enkrat takšen termin potem pa zopet drugačen,temveč moraš povedat točno kdaj boš vzel dopust. balu
28. feb 2008 18:58
Vas lahko prosim, da mi navedete številko uradnega lista v katerem je ta novi zakon naveden, kajti pri nas v podjetju o tem nič ne vedo, pa bi jim bilo pametno s tem pomahat pod nosom. Pogledala sem še vedno veljaven zakon o delovnih razmerjih in omenjenega nisem nikjer zasledila, tudi v posameznih kolektivnih pogodbah ne. Lotti
28. feb 2008 20:30
Tole je link do sprememb Zakona o delovnih razmerjih.
http://www.racunovodja.com/mdokumenti/zak_del_raz.asp
Opozarjam na 165. člen, kjer bi v prvem odstavku lahko razumeli, da je potrebno pri razporejanju upoštevati tudi to posebno okoliščino, dopustovanje z otroki. Pravne prakse pa žal še ni.
F r i n aKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bujta repa
Vitlof s sirom