17. nov 2009 7:29
Kolikor sem prebirala razno literaturo na temo kalčkov, nikjer nisem zasledila, da semen in njihovih luščin ne bi smeli zaužiti.. Kvečjemu zaužito seme in luščine doprinesejo k boljši prebavi
Priporočen postopek po 'žetvi', ko želeno količino enostavno vzamemo iz kalilnika, je ta, da kalčke splaknemo, bodisi pod tekočo vodo (da jih držimo na vrhu in spodnji del luščin in sluzi s koreninic voda spere), bodisi jih damo v posodo z vodo in jih operemo kot solato (ker pa luščine navadno ne potonejo, ker so lahke, vodo odlijemo, da na dnu ostanejo kalčki, postopek pa ponovimo, dokler luščin in ostankov semen ni več).
Ostanki semen in luščine so pri nekaterih vrstah lahko sicer redko nekoliko grenki, tudi trpki, zato lahko skupaj s kalčki 'pokvarijo' njihovo aromo in okus.
Jaz jih splakujem tudi zato, da odstranim morebitno sluz s čisto drobnih koreninic, z njo pa gredo tudi ostanki semena, luščine. Ne splakujem jih po celi dolžini, samo po koreninah, toliko da gre sluz stran in vsaj večina luščin, ki meni osebno čisto vizualno ne gredo prav k vsaki jedi, ki jo z njimi pripravim.
Sicer se pa luščin sploh ne branimo, nasploh veliko semen, otrobov in luščin tudi tako uporabljam (kruh, zakuha juh itn).. Je pa res, da se luščine rade zataknejo med zobe, ker so tako drobne in mehke, no spet odvisno od zob
Lee Ann