25. feb 2008 20:15
ZZani dobre podatke si mi dala. balonka
25. feb 2008 20:15
ZZani dobre podatke si mi dala. balonka
26. feb 2008 22:30
Ne vem zakaj je ena napisala da se bo poznalo pri delovni dobi če dela skrajšan delovni čas. To ni res. Leta ti tečejo za normalnih 8 ur, četudi delaš 4,5,6 ali 7 ur.
Jaz osebndelam po 6 ur-od 8:00-14:00,od pon.-pet. Meni zelo odgovarja. Otroka dam v vrtec ob 7:30 in jih pred pol tretjo že poberem iz vrtca. Tako imamo še nekaj od popoldanskega sončka, zaradi manjše plače se ne sekiram, ker mi jo odtehtajo proste urice z otroci. Seveda če pa gre za vsak evro, je pa verjetno bolje dobro premisliti ali delati skrajšan ali cel delovni čas. Danes je pač socialno oz. finančno stanje družin-predvsem z majhnimi otroci zelo slabo. Vemo da se srednji sloj praktično izgublja-na eni strani reveži, na drugi bogataši-srednjega sloja pa samo za vzorec. Verjamem da je težje izvedljivo za mamice ki delajo v več izmenah in med vikendi. Ja v tem primeru res pomagajo stare mame , sorodniki ali kolegice. Tudi kakšne okoliške upokojenke rade priskočijo na pomoč. Ampak spet je posredi denar.Ali je bolje da si doma in zaslužiš manj, ali greš delat in plačuješ varstvo v popoldanskih ali nočnih urah, ker pač nimaš sorodnikov v bližini. Večna dilema.
Moram reči da nam je tale zakon o skrajšanem delovnem času do 3 oz. 6 leta kar pisan na kožo, glede na to da se pogovarjam z znanci iz tujine in samo debelo gledajo kaj vse je nam Slovenkam omogočeno-od 12 mesečne porodniške, do skrajšanega delovnega časa.
Še vrtce za drugega otroka zastonj- bomo pa kar bistveno lažje shajali.
ANJA
27. feb 2008 16:26
Delovna doba teče za ure, ki jih oddelaš in ne za polni delovni čas kolikor sem se jaz informirala. Sicer pa socialna je pravi naslov za vsa vprašanja, meni so vse zelo lepo razložile.
jade
27. feb 2008 17:26
V primeru "starševskega" skrajšanega delovnega časa teče pokojninska doba za polni delovni čas, saj to je pravzaprav omogočil zakon o starševskem varstvu. Plačo dobiš za delo (po urah), matična firma plača prispevke in ostale dajatve za ta del (ki ga dejansko delaš), razliko vseh prispevkov do polnega delovnega časa pa plača "država". O-O
6. nov 2009 15:19
Bo vprašala kar pod to temo.
Ker se mi čas ravno pokriva z uradnimi urami, mi ne uspe priti do odgovora.
Gre za sledeče.
Moje podjetje je šlo na skrajšani čas- na 36 ur tedensko. Sama delam polovični delavni čas, ker koristim ugodnost starševskega skrajšanega delavnega časa. Moj sodelavec dela po 4 ure ostalo je v invalidski.
Šef je rekel, da za nas to ne velja. Če je recimo zame to ok, pa to ni vredu za sodelavca. Ob petkih bodo doma, midva sama pa takrat v službi nimava kaj početi, ker naše omrežje takrat ne bo delovalo.Invalidov je v našem oddelku sicer več in bodo tako morali delati 4 krat po 5 ur, oziroma vsak drugi teden tako.
Kvota ur naj bi bila 0 po končanem 6. mesečnem obdobju.
Imam občutek, da nas bodo malo okoli prinesli. Najbrž bodo subvencije prijeli tudi za nas.
Če je kdo doma na tem področju, ali če ve kam bi se lahko obrnili naj prosim odgovori.
Za vse dobronamerne odgovore se v naprej zahvaljujem.
lp
mizarka(http://mizarka.moj-album.com/
8. nov 2009 11:52
Invalid s skrajšanim delovnim časom oz. z obveznostjo dela 4h/dan lahko dela le 4 ure/dan in konec (100 %); sicer se delodajalec in delavec igrata z odločbo ZPIZa, ki lahko odločbo v skrajnem primeru tudi spremeni (v delavčevo škodo). Nikakršni drug matematični izračun, ki bi prinesel rezultat 20 ur/na teden za invalida ni pravilen, razen 5 dni x 4 h/dan! Zate Mizarka pa nisem sigurna, pravi naslov je socialna, ki ti krije razliko v prispevkih do polnega delovnega časa. Če je to za njih sprejemljivo, menim, da bi morali urediti pisno - če druga ne, vsaj dopis strinjanja s strani socialne. Delodajalec se je po moje le malo nerodno organiziral oz. napačno razlagal ... Pri subvencijah so tako stroga merila in kontrole, da ni variante (razen, da po ne vem kakšnem slučaju podjetje ne bo kontrolirano) po "prenašanju okoli"! Če bi si pa katero podjetje to dovolilo, bi si sigurno zadnjič, ker so posledice hude: vračilo vsega denarja z zakonitimi obrestmi (normalno), kazen (?), pa še nekaj časa bi ne smeli sodelovati na marsikaterih subvencioniranih projektih (organiziranih s strani RS ali/in EU). lipaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Sladki rogljiči
Orehova rolada