"hišne" začimbe

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

24. feb 2008 9:31

jaz imam vsako poeltje nasajene baziliko, origano, meto, drobnjak, peteršilj, majaron, timijan in rožmarin, vse to je na balkonu, v 15 nadstropju, na senčni strani, sonca imam 2 urina dan pa še ta je bolj švoh, gre bolj mimo in mi vse uspeva, vedno moram prosit ljudi, da vzamejo še malo zelišč, ker tok raste so pa tudi zelo okusna, poleg tega jih imam zunaj tudi pri 10 stopinjah in je vse rastlo in uspevalo, tko da kakor jih navadiš :)

Majuscka  

član od: 23.12.2005

sporočila: 162

24. feb 2008 9:40

Super, potem bom sigurno probala na balkonu. V mislih imam prav začimbe, ki jih imaš Vesnal...torej z Rimljanko sigurno veste, kaj lahko nasadim skupaj in kaj ne? Majuscka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

24. feb 2008 10:27

meto posebej, ker se s podzemnimi pritlikami razrašča, zraven kvečejmu kakšno meliso. Drobnjak bi jaz imela v posebnem loncu. Rožmarin se razraste, pa jeseni mora na toplo, torej posebej. Bazilika, majaron, timijan, oriigano so lahko skupaj, imajo podobne zahteve. peteršilj in zelena v enem loncu, pa še kak luštrk zraven.

Sicer pa - nisi povedala, boš imela korita (kako velika) ali lonce (kako velike). Potem bi bili nasveti bolj natančni.

rimljanka - zasebno mnenje

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

24. feb 2008 12:00

jaz imam 3 dolga korita v prvem sta dve sadiki bazilike in origano v drugem je prvo meta, potem sem naredila pregrado od vrha do tal korita, zaradi razlogov, ki jih je že rimljanka opisala, potem je v drugem koritu, na drugi strani pregrade še žajbelj, zraven pa romarin v tretjem koritu je pa najprej timijan, majaron, potem peteršilj (tega imam okrasnega, ker mi je lepši, okus ima pa enak) in na koncu drobnjak

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

24. feb 2008 12:21

Hvala, še ne vem kako bom imela. No, potem sem do sedaj imela "prav" posajeno, baziliko sem imela skupaj s timijanom in majaronom, pa zraven nista uspevala - sem mislila, da je to narobe. Ma bo že. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

Majuscka  

član od: 23.12.2005

sporočila: 162

24. feb 2008 17:25

Super ste. Sicer še pa ne vem, ali lončke ali korita. Pa mislim da bodo lončki, da za korita ne bo prostora. Hvala vsem še enkrat. :) Lep dan Majuscka

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

24. feb 2008 21:37

Bi rada omenila to, da imam jaz rožmarin vse leto kar zunaj, vsajenega v malce večjo leseno posodo. Res je pod kapom, v zavetrju na soncu. Poleti ga pridno zalivam, pozimi pa redko, če je sneg in mrzlo mu dodam kar snega in se le ta tali, ko je dovolj toplo. Nahajam se na Štajerskem nekje na 280 m nadmorske višine. V vrtu pa mi prav bohotno raste sivka. Drugače pa imam bolj slabe izkušnje s sajenjem v lonce in korita. Sem lani jeseni sejala peteršilj v korito pa mu na koncu koncev nikjer ni odgovoarjalo in se je posušil. Naj vam rata. lipa1

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

25. feb 2008 7:16

Jaz imam vrtno krešo vso zimo kar na kuhinjskem oknu.Posejem jo pa na vato ali papirnato brisačo. anaeva

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti