Masažna bana da/ne?

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. feb 2008 11:23

SonjaB, če imate stalno gospodinjsko pomočnico - ne take, ki pride enkrat na teden počistiti - ampak tako prijavljeno moč, ki paradira okoli v črni uniforma oblekici in z belimi predpasnikom in" -skratka, če imate eno stalno Ivy, potem vsekakor namesti masažno banjo, pa naj ima zadeva n - šob! Je en gušt iti v masažno banjo pa tam voda lepo šprica, človek pa medtem počiva in si misli, kar si pač misli. Ker, ko dvigne čep in gre ven iz banje, se zgolj zavije v en lep frotirmantel, si namaže telo z losjonom in gre lepo novim užitkom naproti. Medtem pa se Ivy loti čiščenja banje in skrbno očisti ves kamen in vso odpadno roževino, ki se je medtem nabrala pri vseh šobah, potem pa vse še pošpirca z antibakterijskim čistilom in potem zadevo še spolira, tako da se ne poznajo sledovi kapljic in kamna. To je resno opravilo, ki traja kake pol ure, če je Ivy verzirana. Aja, pa Ivy tudi pripravi kopel - v smislu, da pred uporabo tudi očisti banjo. Če nimate Ivy, potem boš naslednja Ivy ti. Zdaj pa razmisli, če je to cilj, ki ga zasleduješ. Vendelina jr.

mojcak  

član od: 9.8.2006

sporočila: 1

14. feb 2008 11:49

SonjaB, tako hudo kot pravi Vendelina pa spet ni. Pri nas imamo veliko masažno bano približno eno leto in pol. Uporabljamo jo enkrat na teden. Čiščenje bane mi (ali možu) vzame max 10 minut - ko voda odteče, bano samo predrgnem z viledo, splaknem in obrišem do suhega, isto naredim z masažnimi šobami. Je pa res, da imamo tudi mi zmontiran filter za vodni kamen že na glavni dotočni cevi za vodo. Z možem uživava v tej bani (je dovolj velika, da dva odrasla lepo ležita v njej), tako da sva v njej dočakala tudi novo leto ( z vsemi pritiklinami - sveče, šampanjec..). Imava pa tudi dva manjša otroka - lahko si misliš, kako šele onadva uživata. lp Mojca mojcak

SonjaB  

član od: 9.1.2004

sporočila: 250

14. feb 2008 12:18

Krasno-toliko nasvetov-in hvala vsem. Jaz pa še vedno niham DA-NE. Res je tudi, da nisem tip za namakanje v vodi, za pogosto čiščenje (bane) tudi ne, vem pa da mož sanja o "masaži" , o namakanju, pa mogoče tudi o praznovanju novega leta. Še sanja se mi ne, ali jo bom sploh uporabljala... O njej razmišljam samo zato, ker je IN in jo že skoraj vsak ima. Ima kdo le veliko bano, brez masaže? Pogrešate vodno masažo? Sonja

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

14. feb 2008 12:27

Hm ali je to nova slovenska beseda - bana, ko vsi tako vztrajno pišete... V oči mi je padlo zato, ker je ostali tekst v lepi pravilni slovenščini. Pa brez zamere. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

SonjaB  

14. feb 2008 12:49

Od kar pomnim pri nas temu rečemo bana, najbrž pa ni čisto slovensko. Morda bi lahko napisala kopalna kad ali pa celo banja? Če bi uporabila katerokoli od teh besed, ne bi bila jaz. Zato naj med skoraj pravilno napisanimi slo-besedami stoji tudi kakšna bolj po "domače". Glavno je, da smo se vsi razumeli, a ne? Sonja

SonjaB  

14. feb 2008 13:07

Se zgodi... Sonja

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

14. feb 2008 13:08

Mi imamo masažno kad pa je ne uporabljamo. Ravno zaradi čiščenja, predvsem pa zaradi veliiiike potrate pitne vode. Ko sva jo kupovala, še nisva bila toliko osveščena. Imava jo cca 10 let, uporabljala sva jo cca 3 leta. V ceveh se naberejo alge in vsa mogoča svinjarija, če ne čistiš dovolj in pravilno in potem, ko jo naslednjič zalaufaš imaš v vodi cel uhhhh fuuuj, da ne rečem kaj. Ogabno, res. Saj lahko, da sedaj obstajajo boljši masažni sistemi in boljša čistila, ampak naju več ne zanima. Z modro galico se sicer da precej naredit, ampak...ne hvala. Če že otrokom kdaj natočiva vodo, je ni toliko, da bi presegla masažne šobe. Tako da smo čofajo in uživajo brez masaže

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. feb 2008 13:29

bánja -e ž (á) velika posoda za kopanje; kopalna kad: natočiti toplo vodo v banjo; emajlirana banja; kopalna, sedežna banja ♦ arhit. polkrožni obok nad četverokotno talno ploskvijo Kopirano iz SSKJ Se pa pridružujem duhu katkalopatkine intervence. Vsekakor pisanje po forumih dopušča bolj svobodno uporabo jezika - konec koncev, tudi moj stil izražanja je tule bolj svoboden in kolorit, kot je stil, ki ga uporabljam v drugih medijih - vendar je poznavanje slovenščine vsekakor en bazičen pogoj za to, da vsakodnevno funkcioniranje slehernika v Sloveniji. Zlasti to velja za večino prebivalstva te države, ki je večino šolanja opravilo kar v slovenščini in bi človek pričakoval eno okretnost v izražanju. Mene je zadnjič malo zbodlo, ko sem tule prebrala da ena "ni hotela reskirati, da bi se biskvit zdrobil".... Halo? So čisto lepe besedne zveze kot na primer: - nisem želela, da bi se biskvit zdrobil, - v izogib tveganju, da bi se biskvit zdrobil, - nisem tvegala, da bi se biskvit zdrobil..... Glede masažne banje pa takole: - vsekakor želim tistim, ki jo imate, veliko zabave v njej, - želim vam tudi eno Ivy (sebi tudi) To, da je masažna banja trenutno IN - pa kaj potem? Pred nekaj leti so bili pa bazeni (so še vedno v Savinjskem koncu, tam je več bazenov kot v Kaliforniji....), pa me res zanima, koliko so po nekaj letih še v uporabi. Opremljanje doma je vendarle dolgoročni projekt in ni treba, da je ravno v skladu z modnimi tendencami pomlad/poletje08. Ga ni čez brezčasnost v interieru. Pri opremljanju kopalnice je pa vendarle bolj pomembno, da je tam snažno in varno. Bolj kot na masažno banjo je treba misliti na banjo, ki je opremljena z držali, da se človek lažje ven potegne, pa na kakšno nedrsno podlago in podobne stvari. Držala zato, ker ne bomo mlajši in zna biti, da bodo čez nekaj let prišla zelo prav. Ali pa že prej, ko bo kdo svoje okončine (ki so bile pred tremi meseci zlomljene na smučanju) razgibaval v vodi. Tudi pri ostalih pripomočih v kopalnici je treba biti previden, ker se največ nesreč zgodi ravno doma in sicer v kuhinji in kopalnici. Sama imam sreča-v-nesreči izkušnjo, ko mi je v kopalnici spodrsnilo in sem padala tako, da je glava udarila v mešalno baterijo in sem imela prebito arkado in strgano veko, očesni zrkli pa nista bili poškodovani. Bom večno hvaležna maksilofacialnim kirurgom na KC, ki so mi naredili genialni veki (drugi plačujejo take operacije, jaz sem pa padla v kopalnici...) Hočem reči, zdaj se lahko zafrkavam, ampak meni sta funkcionalnost in varnost v kopalnici na prvem mestu. Vendelina jr.

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

15. feb 2008 2:00

Ja, mi jo imamo tudi že več kot 6 let. Sprva smo jo veliko uporabljali, zdaj pa manj; ampak še vedno je en velik užitek, ko se potopiš v toplo vodo in te pobožajo curki .....

Sicer je banja  za eno osebo, torej manjša, a kotna, tako da jo uporabljamo tudi kot tuš in je torej v vsakodnevni uporabi. Glede čiščenja ne kompliciramo; po kopanju jo oplaknemo z vročo vodo ... nato se zavijemo v frotirast plašč in gremo užitkom naproti. Seveda jo sproti tedensko očistimo, tako  kot tuš kabini pritiče. Blešči se seveda ne, higiensko je pa primerna.

Ene dvakrat letno pa vanjo natočimo čisto vodo s kakim čistilom, pustimo malo mešat s šobami in nato izpustimo. Kake hude svinjarije iz šob zaenkrat še ni bilo; če v ceveh rasejo alge, ne vem - in me tudi ne moti, saj so v morju tudi  

Kamen iz šob pa tudi nekajkrat letno temeljito očistim s Cillitom in staro zobno ščetko (Sonicare).

Kar pa se tiče porabe pitne vode...

V poletni suši seveda banje ne uporabljamo. Ker pa večino leta pri nas še ni problema z dobavo vode (razen da je vsako leto dražja), ne vidim problema. Voda pač - kot so nas učili v šoli - v naravi kroži; beri: odteče v kanalizacijo, iz nje v reko in morje, odkoder izhlapi in se vrne k nam z oblaki.  Ne verjamem, da jo moti, če naredi en ovinek skozi mojo kad.  Tako umazana pa spet nisem, da bi bila voda potem nepopravljivo onesnažena...

Nasja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti