14. feb 2008 13:29
bánja -e ž (á) velika posoda za
kopanje; kopalna kad: natočiti toplo
vodo v banjo; emajlirana banja; kopalna,
sedežna banja
♦ arhit. polkrožni obok nad četverokotno
talno ploskvijo
Kopirano iz SSKJ
Se pa pridružujem duhu katkalopatkine intervence.
Vsekakor pisanje po forumih dopušča bolj svobodno uporabo jezika - konec koncev, tudi moj stil izražanja je tule bolj svoboden in kolorit, kot je stil, ki ga uporabljam v drugih medijih - vendar je poznavanje slovenščine vsekakor en bazičen pogoj za to, da vsakodnevno funkcioniranje slehernika v Sloveniji. Zlasti to velja za večino prebivalstva te države, ki je večino šolanja opravilo kar v slovenščini in bi človek pričakoval eno okretnost v izražanju.
Mene je zadnjič malo zbodlo, ko sem tule prebrala da ena "ni hotela reskirati, da bi se biskvit zdrobil".... Halo? So čisto lepe besedne zveze kot na primer:
- nisem želela, da bi se biskvit zdrobil,
- v izogib tveganju, da bi se biskvit zdrobil,
- nisem tvegala, da bi se biskvit zdrobil.....
Glede masažne banje pa takole:
- vsekakor želim tistim, ki jo imate, veliko zabave v njej,
- želim vam tudi eno Ivy (sebi tudi)
To, da je masažna banja trenutno IN - pa kaj potem? Pred nekaj leti so bili pa bazeni (so še vedno v Savinjskem koncu, tam je več bazenov kot v Kaliforniji....
), pa me res zanima, koliko so po nekaj letih še v uporabi. Opremljanje doma je vendarle dolgoročni projekt in ni treba, da je ravno v skladu z modnimi tendencami pomlad/poletje08. Ga ni čez brezčasnost v interieru. Pri opremljanju kopalnice je pa vendarle bolj pomembno, da je tam snažno in varno. Bolj kot na masažno banjo je treba misliti na banjo, ki je opremljena z držali, da se človek lažje ven potegne, pa na kakšno nedrsno podlago in podobne stvari. Držala zato, ker ne bomo mlajši in zna biti, da bodo čez nekaj let prišla zelo prav. Ali pa že prej, ko bo kdo svoje okončine (ki so bile pred tremi meseci zlomljene na smučanju) razgibaval v vodi. Tudi pri ostalih pripomočih v kopalnici je treba biti previden, ker se največ nesreč zgodi ravno doma in sicer v kuhinji in kopalnici. Sama imam sreča-v-nesreči izkušnjo, ko mi je v kopalnici spodrsnilo in sem padala tako, da je glava udarila v mešalno baterijo in sem imela prebito arkado in strgano veko, očesni zrkli pa nista bili poškodovani. Bom večno hvaležna maksilofacialnim kirurgom na KC, ki so mi naredili genialni veki (drugi plačujejo take operacije, jaz sem pa padla v kopalnici...
) Hočem reči, zdaj se lahko zafrkavam, ampak meni sta funkcionalnost in varnost v kopalnici na prvem mestu.
Vendelina jr.