12. feb 2008 13:00
Barva bele moke je odvisna tudi od pšenice. Trda (durum) pšenica ima rumenkasto moko (le poglejte Zlati zdrob od Intesa, pa testenine, narejene iz vode in take moke), mehka pšenica daje bolj belo moko.
rimljanka - zasebno mnenje
12. feb 2008 13:00
Barva bele moke je odvisna tudi od pšenice. Trda (durum) pšenica ima rumenkasto moko (le poglejte Zlati zdrob od Intesa, pa testenine, narejene iz vode in take moke), mehka pšenica daje bolj belo moko.
rimljanka - zasebno mnenje
12. feb 2008 13:19
Mi kupujemo domač rženi kruh (koroški), pri sorodnikih ali znancih-oboji imajo kmečki turizem, pa je kruh vedno čisto črn brez barvil.
Saša
12. feb 2008 13:46
Veš, to pa tudi mene zanima, kako jim uspe. Sama pečem rženi kruh, a je precej blede barve (ni črn). Uporabljam rženo moko tipa 1250 (nekaj takega). Najbrž je kakšna še bolj temna... Basti, lahko vprašaš pri sorodnikih, katero moko uporabljajo in kje jo kupujejo? Sonja
12. feb 2008 13:55
Kruh pa spečem po tem receptu in je zelo dober, s to razliko, da dodam 3 dl vode. http://www2.arnes.si/kb/kb_125.html-l2 božena
13. feb 2008 9:32
Zaradi dodatka mleka. Lahko probaš tudi sama doma, dobiš enako belobel rezultat:) Veri
13. feb 2008 9:35
Oni v gl. uporabljajo mleko v prahu, doma sem delala že z navadnim in tistim v prahu in je bilo lepo belo in tudi malo drugačna tekstura, lubi recimo prisega na moje testo za pico, ki je z mlekom in je kar malo razočaran, ko gremo kam drugam na pico... bozena, rženi kruh in druge temne kruhe barvajo med drugim s karamelo ali karamelno barvo - to se da naredit doma, tako da sladkor dobesedno zažgeš in potem to stopiš. Če daš žličko te črne barve v kruh, bo lepo rjav. Se pa pripravi, da te bojo sosedi hodili spraševat, če se ti kuhinja žge - vonj je namreč po zažganem sladkorju - to je normalno;) Je pa to eno najbolj uporabljanih barvil za rjavo in črno barvo - ker je poceni;) Tudi kokakolo in kokto s tem barvajo. Veri
14. feb 2008 11:46
Vse skupaj lepo in prav. Toda ali je res potrebno, da se kruhu, katerega rok trajanja je največ 2-3 dni, dodajati toliko kemije, ki sigurno zdravju škoduje. Sploh ne razumem več nobebega proizvajalca, ki je tudi sam kupec teh proizvodov, da je potrebno toliko dodatkov. Zdaj nekateri so napisani na etiketi, velika večina jih pa ni. Ali je pomankljivo pisanje sestavin na nalepke sploh smiselno. OOna polni zadetek
14. feb 2008 13:02
Jaz pa kar prav dam tistemu peku, ki pravi, da je veliko dodatkov tudi na račun zahtev kupcev, če ne kar vsi? Recimo, da naenkrat eden od trgovcev naroči samo kruh brez dodatkov. Hitro bi tukalje brali: ja oni drugi trgovec ima pa takooo lep puhast kruh, takooo lepo črn, takooo visok in hajd po kruh drugam. Kupci jamramo, da nam kruh plesni, pa dajo peki noter ustrezno kemijo, jamramo, da je naslednji dan že suh, bo hitro noti spet kaj drugega ... Pekarne se ravnajo po tržišču, pečejo to, kar gre najbolj v prodajo.
Tiste par kruhkov, za katere pravijo, da so brez tovrstnih dodatkov, pečejo v tako malih količinah, da so seveda potem neprimerno dražji.
Sploh pa danes v dobi kruhomatov, do neoporečnega kruha ni težko priti, če dajemo zdravju prednost pred okusi.
Cila
14. feb 2008 14:29
Iz preverjenih virov v določenih pekarnah dodajajo barvilo, tako imajo kruhi bolj izrazito barvo (črn,koruzni,bel,....) maserka
14. feb 2008 15:01
Cila je napisal/a: |
Jaz pa kar prav dam tistemu peku, ki pravi, da je veliko dodatkov tudi na račun zahtev kupcev, če ne kar vsi? Recimo, da naenkrat eden od trgovcev naroči samo kruh brez dodatkov. Hitro bi tukalje brali: ja oni drugi trgovec ima pa takooo lep puhast kruh, takooo lepo črn, takooo visok in hajd po kruh drugam. Kupci jamramo, da nam kruh plesni, pa dajo peki noter ustrezno kemijo, jamramo, da je naslednji dan že suh, bo hitro noti spet kaj drugega ... Pekarne se ravnajo po tržišču, pečejo to, kar gre najbolj v prodajo. Tiste par kruhkov, za katere pravijo, da so brez tovrstnih dodatkov, pečejo v tako malih količinah, da so seveda potem neprimerno dražji. Sploh pa danes v dobi kruhomatov, do neoporečnega kruha ni težko priti, če dajemo zdravju prednost pred okusi. Cila |
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Malinini razpokančki
Pad Thai s piščancem