Koza

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

tema odprta - 11. feb 2008 17:23 | ogledi: 9.578 | odgovori: 8

Lep pozdrav vsem!

Vem, da smo tule zbrani z vseh vetrov, poklicev in znanj. Nekaj tega znanja bi zdaj jaz potrebovala. Morda kdo ve, kakšna je življenjska doba koze? Nikjer nisem našla podatka. In koliko časa še lahko ima mladičke?

Hvala vam za pomoč

lesnik

lesnik  

12. feb 2008 9:05

Hvala. Tole stran sem že prej pregledala, pa nič ne najdem.Rabila bi osebne izkušnje. lp lesnik

hruškabanana  

član od: 10.4.2007

sporočila: 178

12. feb 2008 9:26

osebne izkušnje? sej vem da nisem nič pomagala, samo si me tolk prijetno nsamejala... hruškabanana

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

12. feb 2008 9:32

Zivljenska doba koze je povprecno 15 let, nisem pa zasledila podatka do kdaj ima lahko mladicke. So pa zelo inteligentne zivali, tako, da ce koga zmerjate s kozo, je pravzaprav kompliment za cloveka in zalitev za kozo... lucka

lesnik  

12. feb 2008 10:46

Hruskabanana lesnik

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

12. feb 2008 13:40

Poznam enega rejca koz, sem ga povprašala, in napisal mi je tole: Iz svojih več kot desetletnih izkušenj pri reji koz mesne pasme (Burska koza), lahko povem naslednje: Življenjska doba koze je odvisna od pogostosti kozlitev, genske zasnove in oskrbe živali. Pri slabi oskrbi je življenjska doba lahko zelo kratka. Dolgoživost oz. kratka življ. doba se podeduje. Glede pogostosti kozlitev je burska pasma koz je posebna v tem, da ima lahko mladiče večkrat na leto in ne le enkrat, kot ima mlečni tip koze (sanska, srnasta...). Pripusti so kontrolirani po času in vsem ostalem. Pri kozah burske pasme, ki imajo mladiče na 6 - 7 mesecev, je življenjska doba 5 - 6 let, pri kozah, ki imajo mladiče na eno leto, je ¾ivljenjska doba 10 - 11 let. Vendar so živali v tej starosti za razplod že prestare in ne dajejo dovolj kvalitetnih mladičev. Koze, ki pa so preobremenjene, poginejo prekmalu, že v zrelih letih in mladiči tudi niso preveè kvalitetni. Smiselno je žival ne preobremenjevati, zato jaz izvajam pripuste in kozlitve na 8 - 9 mesecev, to je trikrat v dveh letih. Pri takem tempu kozlitev je življenjska doba osem let, kar je optimalno glede vsega. Koze imajo lahko mladiče, dokler živijo. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

lesnik  

12. feb 2008 15:28

Katka, zakon si, hvala! lesnik

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti