30. jun 2008 12:28
Ne, Mizarka, prav nič huda kazen ni to. Pravzaprav sploh ni kazen, da si mora 13-letnica sama pospravljati svoja oblačila!
kaj pa bo sicer počela zdaj, med počitnicamo, ko ni pouka, glasbene itd...?
Ne govorim na pamet, tudi jaz imam doma eno tako 12- letnico, ki zase misli, da je "najboljša in sploh brezhibna", pa ji je treba vsak dan dati vedeti, da ni čisto tako
.
V primerjavi z 10-letnim sinom, ki mu ni prav noben problem nesti umazane stvari v koš za perilo, pripraviti mizo, olupiti krompir in si sam pripraviti malico je....milo rečeno obupna. Vedno zavije z očmi in pripomni "zakaj ravno jaz....saj bom....pa počakaj no malo...", dokler mi ne poči film.
Pobiranje nogavic in majic po tleh in po postelji povzroči skoraj vsakodnevne bitke, čeprav sem ji že (in bom to še ponavljala) skrila vse čiste nogavice, pižame in majice (ker se jih - umazanih pač ni nesla v koš za pranje). Pa si je morala enkrat na roke sama oprati nogavice, da je sploh imala čiste za naslednji dan.
Za en čas je zaleglo, zgodba pa se ponavlja......bo pa še kdaj ostala brez čistih oblačil, me prav nič ne gane!
Konec koncev je bila parkrat tudi že v soli v naravi, kjer imajo običajno ocenjevanje urejenosti sob, pa zaradi sem prepričana, da tam nikoli ni nič obležalo po tleh.....čast in vrstniki delajo svoje.
V letošnjih počitnicah sem ji napovedala majhen tečaj kuhanja in uporabe pralnega stroja, do srede pa imata oba "dead line", da pospravita vse šolske stvari in "frčkarije", ki so se nabrale na pisalnih mizah in povsod drugod. če do takrat ne bo pospravljeno, nič hudega, le vse veselje s "pohajanjem", televizijo in računalnikom bo okrnjeno, dokler stvari ne bodo narejene.
Ta "kazen" je pri nas (in tudi pri vseh znancih s toliko starimi otroki) preizkušena in precej uspešno deluje.
Sploh se mi zdi zanimivo, ko toliko stari otroci kar sami rečejo, da je zanje najhuje, če jim prepoveš računalnik in TV......pa smo rekli, če vama to toliko pomeni, se bosta pa potrudila, da teh ugodnosti ne izgubita.
Sem bila pa tudi jaz jako pametna pubertetnica, še edinka po vrhu in moja mama je bila ena od tistih, ki znajo edine vse narediti prav. Tako, da me h gospodinjstvu skoraj ni pripustila....
In moram povedati, da me je bilo pri 13,14-tih letih kar malo sram pred sošolkami, ki so morale doma že marsikaj postoriti.
No, še danes sem hvaležna moji stari mami, pri kateri sem preživela vsa poletja. Pri njej smo imeli vsi otroci svoje zadolžitve (pospravljanje po hiši, košnja za zajce in prašiče, okopavanje...) in ko smo jih opravili, smo lahko šli po svoje. In nikoli mi niti na misel ni prišlo, da česa ne bi naredila....kaj pa vem, avtoriteta in spoštovanje do stare mame najbrž, ker prisile ni rabila!
In tako sem, ko sem šla pri 15-tih v dijaški dom, znala že sama kaj skuhat, oprat perilo itd...
Verjamem, da bo tudi moja pubertetnica morala prijeti za kuhalnico in likalnik, ko bo šla na svoje....do takrat pa naj ne misli, da bo prav vse namesto nje počela mama!
mamaF - Mojca