4-urna invalidska upokojitev

mestnac2  

član od: 22.11.2005

sporočila: 129

tema odprta - 30. jan 2008 8:30 | ogledi: 24.422 | odgovori: 9

Čakam na ocenitev IK za 4 urno upokojitev. Zanima me ali ima kdo med vami izkušnje kako se obračunava 4 urna invalidska? Predvsem me zanima za koliko bom oškodovana pri plači oz. invalidski (v %).

Ko sem se pozanimala na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, mi niso znali odgovoriti, češ, da je prišlo do sprememb obračuna, da pa bom po vsej verjetnosti dobivala vsaj 1/3 manjše nadomestilo iz pokojnine, kot imam plače za preostalo 4 urno delo. To se mi zdi pa kar veliko.

Kaj pravite?

Hvala za odgovore in lep sončni dan!

mestnac2

O-O  

član od: 6.10.2006

sporočila: 51

30. jan 2008 9:53

4 urna upokojitev pomeni, da boš dobivala za 4 ure polno plačo, + prevoz + malico + celoten regres za letni dopust, za 4 ure pa boš dobila pokojnino. Pokojnina je v vsakem primeru nižja od plače, zato bo tudi pol pokojnine precej nižji od pol plače. Včasih, tri leta in več nazaj, se dejansko ni poznalo, saj se po tovrstnem sklepu ni dejansko odmerila pokojnina, kot sedaj, ampak je le drugo polovice plače kril ZPIZ. Pa tudi izračun pokojninske osnove je sedaj nižji kot včasih (pred več leti je pokojnina predstavljala 90 % povprečne plače v določenem obdobju, zdaj se krepko znižuje do 75 % tvoje povprečne plače v določenem obdobju, ali še manj). Pa še to, po sklepu, bo trajalo še kakšne 3 mesece, da boš dobila odločbo o višini pokojnine ( za 4 ure dnevno), v tem času boš dobivala le polovično plačo, pokojninski del pa potem za nazaj. O-O

mestnac2  

30. jan 2008 9:58

O, joj! To pa niso najboljše novice. Pa kaj hočem, bom že morala nekako preživeti. Hvala za odgovor. mestnac2

ovčka  

član od: 1.6.2007

sporočila: 174

30. jan 2008 10:01

Mestnac2, kar nekaj let sem bila 4 ure invalidsko upokojena. Priznati moram, da se mi je pri plači to poznalo minimalno. Za 4 ure dela me je plačala firma, drugo polovico (kakšnih 5 % manj) pa je refundiral zavod. Mislim, da je ta razlika nastala samo pri plačilu nekaterih stimulacij (recimo za uspešno delo, za "prizadevnost", za občasno večjo zahtevnost dela). Razni dodatki - regres in morebitne božičnice so bili plačani 100 %. Ob štiriurni upokojitvi sem zaradi invalidnosti pridobila tudi dodatnih 7 dni letnega dopusta. To je bila "invalidnost", ki se je priznavala po kategorijah (I., II. in III.kategorija) in ne po %, kot je to pri drugih invalidih. Resnici na ljubo so nas kar crkljali. Toda: to je bilo po starem zakonu pred 1. 3. 2003. Novega zakona ne poznam. S 15. 2. 2003 je IK ugotovila, da nisem več sposobna za delo. Jaz sem seveda mislila drugače in se cmerila po hodnikih enega zdravstvenega doma, z eno nogo pa že bila na poti na operacijo za tretjega raka. Res ni več šlo. No, potem pa je bila druga pesem. Ko sem dobila odločbo za izračun pokojnine, sem spoznala, da mi najbrž noben doktorat ne bi pomagal pri razumevanju teh izračunov. Naj me katera članica, ki dela na tem vsemogočnem zavodu popravi, ampak, ta kolobocija številk in faktorjev je bila nerazumljiva. Predvsem pa šok: totalna invalidska penzija je pa res bila nižja za približno 40% od moje plače. Spoznala sem, kako so nas firme leta in leta nategovale: plačo so nam višali z raznimi dodatki in stimulacijami, nič od tega pa ne gre v osnovo za izračun pokojnine. Zavod pa obračuna samo tisto, kar je osnovna plača. In seveda to, kolikor ti je firma z leti plačevala na zavod. Ker oz. če si res bolna, boš pač morala priznati, da niti fizično niti psihično nisi več sposobna opravljati polnega delovnega časa. Že tu lahko nastanejo problemi. Statistično te štejejo kot celega človeka in tako firmi itak predstavljaš breme. Te je pa samo "pol". Imela sem srečo in imela najboljše sodelavce in šefe, pa sem kljub temu imela slabo vest. Ko je bilo največ dela, ko so prihajali maili, da je računalnik neprestano cingljal in me opozarjal na pošto, v faxu pa je od pošte zmanjkovalo papirja, je bilo mojega "šihta" konec in sem lahko pobasala torbico in šla. Večinoma nisem mogla. Če sem se dobro počutila, sem bila tudi 6 ur v službi. Toda, to sem naredila samo zaradi naših odnosov, ki so bili res dobri. Sedaj je pa tako: denarja (mojega) je malo, z možem sva večinoma sama, čeprav je sin uradno še član gospodinjstva. Otrok, ki bi se še šolali, ni. Z leti se najine potrebe manjšajo. Kar sva kupila, imava, več ne rabiva. Odkar ne hodim v službo, se mi čudežno kopičijo oblačila in obutev, ker sem prej vse uničila. Svojo penzijo porabim večinoma za nakup stvari, ki mi lajšajo zdravljenje - razne kreme, kakšen ortopedski pripomoček in podobno. Predlagam ti: kakršnekoli izkušnje že kdo ima, je vseeno. TI boš morala živeti v pogojih, ki te čakajo. Ni važno, če še tako bereš zakone in zbiraš izkušnje. Poskusi preživeti s tem. Če se ti da, poročaj kako bo šlo. Pazi nase in lep pozdrav! ovčka

mestnac2  

30. jan 2008 10:11

Najprej me je šokiralo, ko so mi povedali, da bom morala na ocenitev IK čakati od 6 - 9 mesecev. 4 urno bolniško mi podaljšujejo po dva meseca. Zahteva za ocenitev je bila vložena v začetku novembra. Sama sem dolgo premišljevala kako naj se odločim, vendar sem ugotovila, da res ne zmorem več. Me je pa že pri koriščenju dopusta presenetilo to, da če želim koristiti dopust, se mi vzame dopust za ves dan, čeprav sem v bolniški 4 ure. Tu sem kar precej prikrajšana. Moram priznati, da me precej skrbi kako bom finančno zmogla, saj živim sama, položnice pa ne vprašajo koliko nas je v stanovanju. mestnac2

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

30. jan 2008 11:45

Nekaj dejstev:

Boleznina je višja od pokojnine in zato zaradi dolgega postopka ni škode.

Pokojnina v tem trenutku predstvlja v poprečju 50% sedanje plače.

Pokojnina je odvisna od : zavarovalne dobe, starosti ob priznanju invalidnosti,prejemkov v obdobju, iz katerega se izračunava pokojninska osnova in njihovih valoriziacij.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje imajo obrazec, s katerim se izračuna pokojnina.

Pri upokojitvi za 4 ure upravičencu pripada pokojnina za 4 ure, ki je izračunana na enak način kot je prej opisano. Ta pokojnina se doslej ni usklajevala z drugimi pokojninami.

Za druge ure pa delavec prejema: plačo ali nadomestila, torej tudi boleznino.

Ker je bil kar nekaj sprememb, se je v preteklosti dogajalo, da so delavci, ki niso prejemali plače, ostali tudi brez pokojnine, ker ZPIZ vztrajal, da mora biti refundacija . To je bilo različno za delne upokojence, pač glede na čas ko so se upokojili. V tem trenutku ne vem, kako je zdaj.

Vem, da je precej pomislekov glede bodočih prihodkov, vendar bi na tvojem mestu počakala. Do takrat pa bi razmišljala o najboljših okoliščinah, ker bo to tudi pomagalo pri boljšem počutju in čakanju, ki je v tem trenutku ugodno vsaj glede pokojnine. Del plače pa bi najbrž večji. 

F r i n a

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

31. jan 2008 15:52

Pri nas je šel lani delavec v pokoj in nima tako nizko pokojnino, kot pišete predhodnice. Odvisno je od tega, kakšno si imel plačo  v najboljših 18 strnjenih letih, letos pa je verjetno še za kakšno leto povečano. Nekdo je imel npr. zadnjih par let kar v redu plačo, prej pa bolj tako tako in tukaj ne gre pričakovati nekega velikega denarja. V osnovo za pokojnino gre vse, kar je v plači, tudi razne stimulacije in trinajste plače, božičnice pa ne.

Mestna, ne vem, kaj si mislila z koriščenjem dopusta. Imaš ga toliko dni, kolikor ti ga pripada in toliko dni si doma, torej minimalno 4 tedne. Če je drugače, ni pravilno obračunan.

Lijana

MYCHELLE  

član od: 13.8.2005

sporočila: 255

31. jan 2008 16:30

Eno je pokojnina in drugo je dodatek za invalidnino... Naredijo izračun po zadnjih 16 let.. Pri invalidnini se dobi za cca 30 % manjši dohodek. MYCHELLE

mestnac2  

1. feb 2008 9:10

Hvala za vse odgovore. Ko - če bom invalidsko upokojena za 4 ure, bom poročala. Res pa se mi zdi čakalna doba izredno dolga. Seveda, če pa drži, da bom za cca 30 % prikrajšana, potem je pa tako boljše, da je upokojitev čim pozneje. Ne razumem pa tudi tega, kar pravi Frina, da se ta pokojnina ne usklajujejo z drugimi pokojninami. Lep sončen dan! mestnac2

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

1. feb 2008 11:43

MYCHELLE je napisal/a:
Eno je pokojnina in drugo je dodatek za invalidnino... Naredijo izračun po zadnjih 16 let.. Pri invalidnini se dobi za cca 30 % manjši dohodek. MYCHELLE
Mogoče katera ve v katerih primerih pripada dodatek za invalidnino? Lp Nasha

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti