2. feb 2008 16:36
Jaz pa sem ugotovila, da mi kruh najbolje uspe, če POPARIM MOKO (tudi če je čisto bela). Obvezno pazim, da ne mešam soli in namočenega kvasa (v moko naredim luknjo na sredini, tja dam vzhajat kvas; okrog pa posolim), potem pa s kuhalnico maso zmešam, nakar dam testo na pomokan pult in ga tako dolgo mesim (kar na grobo), da postane elastičen. Potem ga dam vzhajat.
Ko naraste vsaj na dvakratno količino, ga spet fino premesim, da je lepo elastičen, ga dam na pekač (oziroma danes sem ga pekla na silikonski foliji za peko na rešetki v pečici) in pustim, da vzhaja, vendar ne toliko, kot prvič. Medtem segrejem pečico na 200 stopinj. Preden dam kruh v pečico, ga trikrat vzporedno prerežem in ga z nožem parkrat napikam, namažem s stepenim jajcem. Pečenega je najbolje pustiti, da se ohladi na rešetki (seveda na pultu, ne v pečici), da ostane skorja hrustljava.
Ko že omenjam silikonsko folijo za peko, naj povem, da je super za peko kruha, piškotov, pize, ...Ni je potrebno nič namazat, nič se ne prime, lepše se zapeče (tako zgoraj kot spodaj), skoraj je ni potrebno pomivat, prihranimo peki papir, ni dodatnega namaščevanja, pa še pospravi se lahko v predal (zvijemo v rolo). Paziti je treba samo na to, da jo damo na rešetko v pečico, ne na pekač, ker potem zrak ne kroži enakomerno in se zgoraj speči prej in bolj kot spodaj.
Vaja dela mojstra!
JAMONI