31. jan 2008 22:20
Tudi jaz nisem veliko jedla na bone, so me kar malce čukavo gledali, ko sem prišla prvič po bone, pa sem bila že absolventka :). V študentskih časih sem največkrat kuhala zelenjavne čorbe po sistemu spucajmo hladilnik, čufte in pire, pekla sem pizze na sto in en način, testenin smo se kar hitro preobjedli, špinačo in pire, tople kumare (kumarčn zos rečemo pri nas), razne rižote, tortilje, pečeno polento, včasih kar kuhano zelenjavo, pečene melancane, polnjene melancane, gobe z jajco, krompir z zelenjavo v pečici, krompirjev golaž, pa sezonske poslastice, ki jih lahko nabereš sam - gobe, kostanj, koruzo, zelenjavo z vrta moje radodarne babice, ki jo je vedno tako skrbelo, da morda stradam v tisti grozni ljubljani, in mi je nadevala toliko jajc, da smo imeli potem palačinkaste žure :) Od mesa sem kupovala samo piščančje. Pogrešala sem ribe, a kaj, ko so tako drage. Sem pa potem ugotovila, da imajo v Rib"ci (za ljubljanico) možnost kosil na bone. Sicer imajo pretežno pohane stvari, ampak ni tako slabo, če si malo naštudiraš jedilnik. Pozimi so boljše jedi na žlico (tudi več dni jih lahko ješ - manj kuhanja), poleti ogromne pisane solate. Receptov je na kulinariki toliko, da bi lahko vsak dan do smrti jedla nekaj novega. Priporočam vam, da si nabavite zelenjavo, ki ni ravno najdražja in ki jo imate rade (odvisno od sezone in raznih akcij ali donacij s strani staršev) in nekaj začimb, riž, ajdovo kašo, polento, pa kakšno meso ali konzervo tune, potem pa eksperimentirate. Izumljanje je najboljša stvar v kuhinji. Tako obroki nikoli niso enaki. Začimbe so pa zelo pomembne, ker naredijo tudi najbolj osnovne jedi drugačne. Od tega, kakšna hrana ti je všeč, je odvisno, katere začimbe boš kupila. Na stekleničkah z začimbami ponavadi piše, h katerim jedem pašejo najbolje. Če se ti kje zalomi, pa vprašaj tukaj na forumu. Sčasoma boš dobila občutek, katera hrana je primerna za študentski žep in hkrati dobra za brbončice, in na splošno katera živila pašejo skupaj. Želim vam veliko užitkov ob kuhanju, pa obilo akademskih uspehov. Tukaj pa je link do ene strani, kjer lahko med drugim v search odtipkaš sestavine, pa dobiš recepte, ki vsebujejo te sestavine (v angleščini seveda): http://www.foodnetwork.com/ RadaJem