Dieta za študentke

nenanena  

član od: 27.1.2008

sporočila: 1

tema odprta - 27. jan 2008 16:10 | ogledi: 4.602 | odgovori: 21

Pozdravljene...

Ker smo se skupaj še z dvema študentkama dogovorile da si bomo od zdaj naprej kuhale same, sem se obrnila na vas.

Ker je prehrana na študentske bone prej kalorična bomba, kot kaj drugega, smo seveda z študijem pridobile nemalo kg (seveda pa tudi z neaktivnostjo)...

Uglavnem rade bi kakšen koristen nasvet glede hrane...kaj naj kuhamo...da bo primerno tudi za študentski žep?

Telovadimo že pridno, zdaj je na nas da si izberemo nekakšno primerno dieto za nas, ne pričakujemo čudeža v 10 dneh...tam nekje do poletja bi pa bilo lepo :)

Za vse nasvete se že vnaprej zahvaljujem...

LP

Študentke

nenanena

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

27. jan 2008 16:13

od vsakega obroka,ki si ga boš dala na krožnik odvzemi tri žlice in jih daj nazaj v lonec. veliko sadja in zelenjave,...pa kakšna zelenjavna juha,... anaeva

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

27. jan 2008 20:33

Jaz pa sem bolj malo jedla na bone, so se taaako podražali, da je bilo ceneje kuhati doma. No, pa se nisem zredila. Jelenckova

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

27. jan 2008 20:55

joj, če bi vsak dan jedla na bone bi se zredila 10 kg v mescu po mojem. zelo rada imam najrazličnejše solate. npr zelena solata + koruza ali fižol, ponozrnate rezine s skutnim namazom (čebula, por, sol, skuta). juhe (krompir + brokoli, cvetača, korenje...) bannanna

šnorca  

član od: 10.11.2007

sporočila: 142

27. jan 2008 21:05

Saj ni treba vsak dan jesti pic, zrezkov in podobnega. Ponudba je kar pestra. Tu in tam pa si še same skuhate kake zelenjavne zadeve, pa bo. Od kod pa ste? šnorca

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

28. jan 2008 10:37

Jaz na bone jem največ 1x na teden, ker so predragi, sedaj z februarjem se bodo pa še podražili. Midva s fantom sva tudi zdejle na dieti, sicer ne drastični, ampak tako, za boljše počutje. Jaz se pri kuhanju držim približnih načel ločevalne diete. Sicer ne po dnevih, ampak ko kuham kosilo, pazim, da je veliko zelenjave in poleg kakšen kos mesa, ali pa zelenjavna rižota in solata. Jeva veliko manj mesa. Pa veliko več sadja. Za večerjo pa kakšen jogurt, sadje, nič kaloričnega. Sicer pa tudi na bone lahko dobro in zdravo ješ, jaz grem rada v Stadro, ker je bolj domače. lp tamara

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. jan 2008 13:23

Punce, za začetek naredite sprehod po našem mestu - poudarek je na sprehod - ergo je treba iti peš in poglejte, kje vse se da prehranjevati na bone. Ker so lokali po mestu, kjer se kakšna fina morska zadeva lahko z boni plača. Poleg tega se navadite enega osnovnega reda. Zjutraj se vstane, potelovadi, stušira in zajtrkuje. Zajtrk je najbolj pomemben obrok dneva (zdaj bodo sicer ene ladies napisale, da one ne zajtrkujejo....). Potem pa se lepo uredi, namejkapira in se odide v dnevne akademske sfere. Lahko je zjutraj zaradi mene tudi ob enajstih uri, ampak prosim, ne bodite še ve take, kot je prenekatera študentska ekipa, ki dela med 11. in 14. uro nek silni teater iz svojega vstajanja in sestavljanja skupaj in hodi s krmižljavci okoli še ob pol treh - to ni ne seksi, niti ni posebej študentsko, niti se s takim attitudeom ne dokonča študija v enem zmerno razumnem času. Navadite se na red in disciplino sedaj - čez nekaj let se boste šle življenje v paru in če boste v tako skupnost prinesle nekonsistentnost in ne-disciplino, boste imele preveč odvečnih težav. Kosilo oziroma kaj narediti z njim: ne strašno verjeti tisti skrbi od babice in mame, da "neki toplega je pa treba pojest, ker drgač se boš pa kar posušila..." - pojdite na kosilo samo ko in če je kosilo družabni dogodek - v smislu, da se s kolegicami in kolegi dobite na dobrem punktu, kjer imajo dobro hrano, ki jo prodajajo na bone. Če pa ni priložnosti za take vrste kosilo, kupite v menzi tekoči jogurt pa kakšno banano zraven in ženske vaših let bi morale bite s pol litra jogurta in banano čez in čez nahranjene za lunch time. S preveč polnim želodcem se itak ne da slediti predavanju, niti se ne da študirati. In itak se vedno neha jesti takrat, ko ima človek občutek, da bi lahko pojedel še en grižljaj. Pa navadite se, da se polovico poti do faksa NE peljete - nizke pete in pol poti peš. Ne samo, da se izgublja energija, štos je v tem, da človek, ki se giba, čez čas nima take divje potrebe po tem, da bi kaj grozno velikega pojedel (saj ni res, pa je). In za božjo voljo, naučite se kuhati. Ne nas spraševati, kaj bi ve jedle. O tako bazičnem vprašanju mora imeti pa vsak eno osnovno izdelano mnenje, mar ne? Hudiča, tule je toliko receptov po kategorijah, začnite z enostavnimi stvarmi (to, da maščoba redi, soli je hitro preveč in da je mediteranska kuhinja najbolj zdrava, to menda veste, ne?) in od tam naprej na bolj komplicirane, nekje do diplome se boste že naučile. In potem ena naredi zanimiv obrok, enkrat druga in ko bo to postalo neke vrste inspirativno tekmovanje, tematske večere, kaj pa vem, da bo vse skupaj bolj zabavno. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

28. jan 2008 14:37

Hči tudi študira v Lj, kuhanje jo zanima samo toliko, kolikor je nujno za preživetje. Nekaj malega je na bone (imajo pred nosom kitajsko restavracijo, tam največkrat jedo, pove), doma si panaredijo kakšne testenine s tuno, če so res razpoložene za kuhanje.

Pa okoli 40 mint, kolikor ima do fakultete peš, vsaj tri krat na teden prehodi, kar je seveda sila dobrodošlo pri nekaj odvečnih kg.

Preprosti recepti: kuhan krompir z nemastno skuto, v katero vmešate sesekljana zelišča. Ali pa na pol prerezan krompir z malo olivnega olja spečete v pečici in ga pojeste s skuto ali jogurtnim prelivom.

Testenine z zelenjavo: papriko, paradižnik, bučke, čebula, česen, vse drobno sesekljano, zdušeno na malo olivnega olja, potreseno z veliko svežimi zelišči (nazilika, origano, timijan, peteršilj, drobnjak....) in premešano s testeninami je nizkokaloričen, a nasiten obrok.

Mandarine, zelena solata, malo oreškov, pečeno ali kuhano piščančje meso ali pa narezana puranja ali piščančja šunka, malo limoninega soka, nekaj kapljic olja in soli ter začimb, pa je še en lahke obrok tu. ali pa namesto perutnine tunina.

Surove bučke naribaj kot jabolka, prelij z jogurtom in dodaj zelišča, morda še malo soli in popra in soaltka je nared.

Kupite vlečeno testo in naredi zeljni zvitek - na malo čebule in česna zdušiš drobno narezano zelje, dodaš začimbe po okusu ali pa sojino omako, ki je tudi slana in ne potrebuješ dodatne soli, naložiš na testo, zviješp in spečeš v pečici. Zelju lahko dodaš malo naribanega korenja in tudi koščke mesa (kakšne osatnke recimo).

Naribano korenje z limoninim sokom, koruza, malo rukole ali tanko zrezane bučke.

Po moje bi to znalo biti nekaj za študentke, vsaj kot izhodišče.

Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. jan 2008 14:46

Mi smo nemalokrat odpešakirali od Bežigrada, kjer je faks do centra in je bilo prav super že na poti, v centru smo pa pristali v unionski kavarni (v fazi pred prenovo), kjer je bil v osemdestih prav fin urbani štimung. Oh, lepi časi. Bili smo mlajši. Vendelina jr.

slepakura  

član od: 9.1.2007

sporočila: 326

28. jan 2008 18:36

Vendelina, v tistih casih je spomladi samo vonj po zraku priplaval, pa smo bile takoj kako kilo lazje. slepakura

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti