26. jan 2008 18:06
Hm zanimive zgodbe. Pa predvsem šokantne. Čeprav nekaterih ne morem ravno razumeti. Te smem vprašati s katerega konca Slovenije pa si Zara-Marisa?
Sama imam odlično osebno zdravnico, zobozdravnico, ginekologinjo in alergologa. In ko sem se preselila sem vse štiri našla takoj brez težav. Povsod ni čakalnih vrst, sam pri zobarju sem morala na redni pregled čakat 1 mesec (če maš pa bolečine pa itak prideš takoj na vrsto). Čeprav ni ravno po zakonu sem pri ginekologinji vsako leto na odvzemu brisa (pa je do sedaj bil zmeraj bp), no pa saj bi plačala če bi bilo potrebno, ker preventiva je le pomembna.
Za mnogo zgodb vem, kako ženske "jamrajo" kakšne so čakalne vrste. Pol pa vprašaš, ja kam si pa klicala, pa ti reče ja v bolnico x. Pa nikamor drugam. Če sama potrebujem kakšen pregled, ali pa kdo izmed mojih družinskih članov, pokličem na vse možne konce, saj Slovenija je tako majhna. Še vedno pride ceneje, kot pa plačevati zasebnikom. Je pa res, da pri koriščenju zdravstvenih storitev veliko gledam tudi na reference. Zato za področje urologije vedno obiščemo bolnico Sg, za kardiologijo in kirurgijo pa bolnico Mb.
Pa tak za info na celjskem koncu, ko potrebujete ultrazvok ne obstaja le zdravstveni dom, pa bolnica (povsod čakaš vsaj 1 mesec do 3), poleg bolnice je en privatnik (zdaj se ne spomnim ravno imena), ki izvaja ultrazvoke, pa gastro- in rektoskopije. Je samoplačniška ambulanta, a jemlje tudi paciente z napotnico. Kadarkoli sem šla tja so me naročili 3 dni pozneje, največ 1 teden.
Veliko je od koriščenja zdravstvenih storitev odvisno tudi od iznajdljivosti, če pa druga ne pa se povsod najde kakšna sošolka ali pa sošolec, ki lahko pomaga.
Z moje strani le pozitivne izkušnje, čeprav sama še veliko storitev nisem potrebovala, so jo pa moji družinski člani.
ally