15. sep 2002 17:46
holja še enkrat
zadnjič sem malo spregledala željo, da bi raje skuhala kaj lahkega
, zato danes dodajam še nekaj manj redilnih idej.
Zelenjavne stvari, ki jih ješ samostojno, je običajno treba pripravit tik preden jih poješ, zato ti predlagam, da si vseeno pomagaš s testeninami z zelenjavno omako, le da daš samo polovično količino testenin, pa zraven narediš dvakratno količino omake. Na ta način lahko pripraviš školjkice (testenine) z bučkami, krpice z zeljem, vodne vlivance z blitvo, naprstnike ali fižolčke z brokolijem, špagete z zelenjavo...Meni osebno so vse testenine bolj všeč, če je več zelenjave zraven, pa testenin le za vzorec.
Če sta ljubitelja morskih zadevščin, lahko narediš tudi solato iz hobotnice ali lignjev -celo boljša je, če je pripravljena prejšnji dan. Meni so všeč tudi dušeni lignji v omaki, vendar pa je zraven skoraj obvezen riž.
Pri nas doma imamo radi tudi ohrovtove zvitke v paradižnikovi omaki (v nadevu je sicer riž, vendar ga lahko daš manj, ostanek lahko nadomestiš s poljubno zelenjavo). Če imata rada sredozemsko kuhinjo, je zelo uporaben tudi ratatouille, ki ga lahko ponudiš z rižem ali polento ali pa le dobrim kruhom. Obe jedi lahko skuhaš tudi vnaprej, pa razdeliš na porcije in zamrzneš (pri ratatouillu je boljše, da za zamrzovanje skuhaš zelo gostega, ker je sicer dokaj voden, ko ga odtajaš).
Kot zelenjavne priloge, ki jih lahko ješ z mesom ali škrobnimi živili, pri nas pripravljamo dušeno cvetačo (lahko ji dodaš gobe, ni pa nujno), blitvo v omaki, bučke z dišavnicami, posiljene bučke, sladko zelje v omaki, dušeno kislo zelje, paprika v omaki. Tudi tu velja, da lahko daš precej več zelenjave in manj mesa oz. testenin/riža itd..
Med jedmi, ki jih lahko ješ hladne in jih pripraviš vnaprej, mi padejo na misel kislo zelje s tuno, na žaru pečena zelenjava (jajčevci, bučke, paprika) in polnjeni paradižniki (za te žal ne vem, če zdržijo ravno cel dan, kakih 10 ur pa zagotovo).
To je to. Receptov nisem pisala - če te zanima recept za kako od naštetih jedi, povej, pa ga bom napisala.
lp. maja