20. jan 2008 9:54
Na Sardinijo se letos konec aprila vračam že 5. v zadnjih 3 letih.
Najbolj idealen čas za obisk je sigurno okoli prvega maja ali pa konec septembra, oktobra. Takrat ni veliko turistov (največ je "namenskih", torej tistih, ki pridejo tja srfat, se potapljat, lovit ribe, plezat...), česar za visoko sezono ni za pričakovat. Prav tako so cene izven sezone veliko nižje (primerjava kampa: izven sezone je približno 10 EUR na glavo, v sezoni pride pod 30 EUR).
Tudi jaz sem namenski turist. Tja hodiva s fantom srfat in plezat. Za oboje je Sardinija raj.
Večji supermarket na severu je v Olbiji ter v Sassariju (glavno mesto), ostalo so bolj majhne trgovine z živili.
Severni del ima morda nekoliko bolj tipično pokrajino, saj jo prekriva v veliki meri granit. Vsekakor je veliko možnosti za treking, če ste plezalci pa nikakor ne smete doma pozabiti plezalne opreme (za plezat priporočam kraje Osilo, Alghero, Cala Gonone, Isili, če ste pristaš granita, je čisto na severu Capo Testa).
V notranjosti otoka (ozke, zavite ceste) si je moč ogledati nemalo lokalnih festivalov, pridobivanje plute (njihov najbolj tipičen izdelek-so tudi veliki izvozniki plute), njihov način življenja pa se popolnoma razlikuje od tistega na severnih obalah. Ljudje so prijazni in ustrežljivi. Še nikoli nisem dobila občutka, da sem v nevarnosti, kljub temu, da s fantom spiva v starem VW kombiju tudi izven kampov. Ker smo že v notranjosti in če ste bolj etnološko ali umetnostno usmerjeni si je zanimivo ogledati tradicionalne freske na pročeljih hiš.
Zaenkrat še nisem bila v nobenem muzeju (tako, da težko svetujem za to področje). Če pa ste na severu si je lepo ogledati Capo Testo (bivši vojaški teritorij), v bližini (20 km) pa prespite v kampu Dei Gabiani-Porto Pollo, ki zaseda cel polotoček in je obenem rezervat za kopenske želve.