23. feb 2011 9:49
Znanka mi je posredovala učinkovit recept: zmešaš žličko ingverja v prahu in žličko cimeta v prahu z malo vode in medu ter vse skupaj preliješ s toplim mlekom in spiješ. Preprosto in učinkovito, ingver in cimet pa naj bosta biološko pridelana. Proti prehladu in sinusnim obolenjem je učinkovit tudi ingverjev čaj, recept mi je zaupala soseda: zavreš liter vode, nekoliko zmanjšaš ogenj, da voda rahlo vre in vanjo vsuješ žlico naribanega svežega ingverja. Rahlo naj vre 10 min, nato ugasneš in pustiš še 5 minut, zatem odcediš, pri čemer dobro ožemi ingver. Dodaj limonin sok in med po okusu in pije večkrat čez dan. Ker deluje diuretično, ni pametno piti tega čaja pozno popoldan ali zvečer, ker boste morali ponoči pogosteje obiskovati wc. Čaj je učinkovit, saj zelo hitro odpre zamašen nos. Pa še en sosedin recept, ki deluje lahko tudi preventivno :) V liter domačega žganja (sadjevec, tropinovec) vsuj vrečko kandiranega ingverja, dobro pretresi, pusti nekaj dni (vmes pretresi) in spij po potrebi kakšen požirek. Vse recepte sem preizkusila in delujejo.