17. jan 2008 17:41
Pred časom smo imele s puncami "roza dan" in smo šle na kosilo v zelo znano restavracijo, ki je ne bom omenjala. Prijateljica je izrecno naročila, da naj ji v naravni zrezek ne dajejo moke. Alergična je namreč na pšenico in jajca. Po prvem grižljaju je komentirala, da so dodali moko in v nekaj minutah so se ji pokazale rdeče lise na dekloteju. Že mnogo let poznam tiste njene lise, težave pri hoji navzgor, kjer jo je dušilo, preden sva prilezli v 11. nadstropje. Dolgo preiskave niso pokazale ničesar. Testiranje na alergene v prvi bolnišnici nič in nato kak mesec kasneje še izsiljeno testiranje na Golniku. Zdravila so prinesla vsaj olajšanje.
Že takrat se mi je pojavilo vprašanje, kako je mogoče, da se postopki pri ugatavljanju alergiji 80 km narazen tako razlikujejo. Konkreten primer je pokazal, kako neprijetno je tako živeti in se prehranjevati.Na srečo je ljubitelj čokolade, na katero na srečo ni alregična.
Pred nekaj leti je moja mama srečala v zdravilišču svojo znanko iz mladosti, ki ji je povedala, da so malega vnuka vozili na bioresonanco v Podčetrtek. Dečko je imel alergijo skoraj na vse, uradna medicina ni pomagala, zato so poskusili tudi to. Rezultat je, da fantič ne sme samo še čokolade.
Sama zelo verjamem v placebo efekt, ki je mnogokrat pravi vzrok nenavadnih ozdravitev, vendar je bil fantek premajhen, da bi ga lahko v karkoli prepričali. Ko se je v časopisu pojavil članek v zvezi z bioresonanco, sem postala pozorna, vendar se prijateljica predvsem zaradi stroškov za ta postopek ni odločila.
Pred časom sem se znašala na obisku pri znanki, kjer se ukvarjajo tudi z bioresonanco. V kartonih imajo večje število majhnih stekleničk z možnimi alergeni. Posamezno stekleničko dajo v aparat, preiskovanec pa drži v rokah drugi del naprave. Z orodjem, ki je podobni biotenzorju ( ima enako funkcijo kot nihalo), ugotavlja odziv telesa na posamezni alregen. Ugotovila je, da sem alergična na: citruse, svinjsko in gove meso,koščičasto sadje. In na mačke.
Tu pa je problem. Mačka ne dam od hiše ,pa pika. Tudi hiše ne bomo podrli, ker sem alergična tudi na hišni prah ( no, o tem sem prepričana, mi gre hudo na živce).
Naj povem, da nimam nobenih težav, ki veljajo za alergike in upam, da jih tudi ne bom imela.
Potem mi je gospod razložil, da narava deluje na principu gibanja kajjaszvemčesaže. Ker ima gospod doktorat iz fizike (mene pa še vedno žrejo nekatera pravila, v katere so me v šoli prepričevali in mi ni prišlo na misel, da bi jim zaradi dvoma oporekala), sem v pojasnilo verjela točno toliko kot v razpolovno dobo urana. Kaj več tudi nisem spraševala, ker me terapija v tem trenutku ne zanima.
Verjamem pa, da so ljudje, ki so v stiski zaradi alregij, pripravljeni storiti marsikaj. Pa čeprav bi hodili po napeti vrvi, kar je vsaj nevarno, pa še tega ne veš, ali bo sploh imelo kak učinek.
Le vprašanje, kdo ti pod vrvjo drži ponjavo: alternativna medicina, s prijaznim pristopom, primernim odnosom, ali uradna medicina, kjer ti dohtar ( moj krempl je že tak), brez kake pametne obrazložitve napiše neko kemijo, ki jo potem poješ. Pomaga pa včasih prav toliko kot alternativa. Včasih nič, včasih pa zadene.( Mene zdravnik ob predpisovanju sploh ni pregeldal, kaj šele, da bi imel dodatna vprašanja, samo recept je napisal, brez da mi pogledal v obraz.Nisem imela niti enega izpuščaja, samo srbež.)
Popolnoma nestrokovno sem ugotovila, da sem hudo srbenje po celem telesu, ki se ga blažila s celotno zalogo vrečic sode bikarobone v banji, pridelala zato, ker sem premalo sprala podlogo za banjo, ki sem ju očitisla tudi z razkužilom. Ko sem naslednjič zdarvniku pojasnila moje ugotovitve, je bil več kot navdušen in se je seveda strinjal.
Kateri od naju je bolj vestno pristopil k zdravljenju in kateri je večji strokovnjak .
Drugače je pa moje mnenje kot pri drugih alternativnih zadevah: alternativa si jemlje prostor tam, kjer ga ne zaseda uradna medicina. Ali je razlog v ekspanziji alternative, ali pa v neaktivnosti uradne medicine, pa je stvar druge debate. Noben postopek zdravljenja pa ni brezplačen !
F r i n a