5. feb 2013 16:06
Tinca,
brie, prerežem po čez, da dobim 2 kolobarja. Na spodnji kolobar dam veliko žlico figove marmelade in posujem z zvrhano žlico orehov. Pokrijem z drugim kolutom, spet namažem z malo marmelade, posujem z orehi, zavijem v plastično folijo in pustim vsaj od jutra do večera v hladilniku. Sir mora stati na sobni temperaturi kako uro preden ga ponudiš. Mi smo navajeni, da so zraven neki čisto tanki krekerji, ki izgledajo takole, s tem, da niso sezamovi ampak so več ali manj brez okusa.
Orehe pripravim tako, da v ponvi stopim malo masla, dodam mogoče 2x toliko rjavega sladkorja (ne tistega, ki se sipa, ampak tistega vlažnega). KO je sladkor stopljen (nastane karamela) dodam na debelo narezane orehe premešam, da so prevlečeni s karamelo in posušim na peki pairju. To delam zamo na oko, tako da nimam točnih sestavin. Če je orehov preveč jih spravim v hladilnik ali pa se pozobajo.
Kot rečeno, to pripravim, kadar imam več ljudi na obisku. Meni je tako pripravljen sir odličen, ni pa nekaj, kar bi si želela imeti vedno v hladilniku.
Tudi mi marmelade ne pojemo več kot majhen lonček ali dva na leto.
Vanja